Нов и нерегистриран до момента археологически обект е открит в района на благоевградското село Изгрев. Това съобщи за „Фокус“ директорът на Регионален исторически музей – Благоевград д-р Христина Цонева.
Тя обясни, че на 23 март, при изграждането на път в района на малкото населено място, строителите попадат на керамични предмети и останки от обекта. „Благодарение на кмета на селото г-н Китанов ние бяхме информирани за откритието. Това от своя страна показва неговата отговорност и ангажираност към опазването на културно-историческото наследство. Към момента изграждането на пътя в село Изгрев е спряно с цел да се запази новооткрития археологически обект. Същевременно комисия от Министерството на културата изготвя предписания за последващи действия, които трябва да се предприемат. Преди всичко предстои регистрацията на този обект върху археологическата карта на България“, каза още д-р Цонева.

Директорът на Регионален исторически музей – Благоевград допълни, че се очаква на по-следващ етап да бъде извършено и неговото спасително проучване. Освен това д-р Цонева отбеляза, че все още не са определени с точност размерите и датировката на новооткрития археологически обект. По думите ѝ разхвърляната към този момент предимно строителна керамика подсказва, че обектът е от римски – късно римския период. „Намерените към този момент находки се определят от III до VI век от новата ера. Какъв е характерът на археологическия обект обаче все още не може да кажем и е рано да твърдим каквото и да е било в тази посока“, каза още д-р Цонева.

Директорът на благоевградския исторически музей подчерта, че на този етап няма как да се твърди със сигурност дали намереният обект е крепост, защото не са направени необходимите проучвания. „За сега единственото, което може да кажем, е, че имаме археологически обект, който е в този период римски – късно римски период, като евентуално при направата на проучвания ще може да кажем дали той е от късно антична крепост, дали е някакъв друг вид обект от този период. За момента наистина е много рано да твърдим какво точно имаме като обект, а също така е рано да кажем дали той ще има някакво национално значение. При всички случаи обаче това е обект, който ще предизвика внимание и интерес, тъй като е със значително големи граници“, заяви д-р Христина Цонева.

Тя отбеляза, че за сега все още не са определени точно границите, които обхваща обектът, но първите данни, с които разполагат, подсказват точно това, че обектът ще бъде значим.