Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев е внесъл предложение в местния парламент такса смет за граждани да падне от 2 на 1,5 промила, а за фирми - от 14 на 13 промила, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Ловеч.
Намалението цели да компенсира ловчанлии заради увеличението със същите проценти на данъчната оценка на имотите им м.г. На практика 50-хилядното население на любимия град на цар Иван Александър ще плаща същата такса смет. Таксата за битови отпадъци за фирмите се определя на база балансовите стойности на дружествата и на практика повишаването на данъчната оценки няма да окаже влияние, съобщи днес властник номер 1 на общината.
Според него в края на м.г. Общински съвет-Ловеч гласувал граждани и фирми, които не ползват имотите си и са подали за това декларации до 23 януари, да не плащат такса смет. От такса битови отпадъци могат да се освободят и ловчанлии, които докажат с документи, че не ползват жилището си като основно, нямат наематели и не ползват ток, вода и други консумативи. /Гергана Димитрова, БЛИЦ