Колко струва подготовката за празника на влюбените? Кое е най-търсеното цвете за празника на влюбените и на каква цена ще бъде то тази година?

“Традиционно за празника на влюбените, червената роза продължава да бъде един утвърдил се символ на любовта. Трудно се разчупва статуквото, да има много други идеи, но към момента червената роза продължава да бъде топ цветето за голямата любов”, обясни управителят на борса на цветя Таня Савова пред bTV.

Има ли поскъпване на цените на цветята, тази година?

За съжаление, както във всичко друго, поскъпване се забелязва и при цветята. Ние 100% към момента продаваме отопляеми култури, които заради отоплението и енергията, които им трябват, поскъпнаха осезателно в сравнение с миналата година.

Откъде идват всички тези цветя?

Тези цветя идват от почти цял свят. Имаме от Еквадор, Етиопия, Холандия, Италия и от Българя разбира се много деца имаме оттук.

Можете ли да ни кажете каква е символиката на всяко едно от цветята, кое цвете казва обичам те и кое харесвам те?

Ако знаем че дамата срещу нас, ако сме един кавалер, харесва много розови лалета примерно. По-добре е да и подарим един букет с розови лалета, отколкото тривиалната червена роза. Всяко едно цвете изразява любов, отношение, уважение това е общата символика на цветята, която същност е най-важна.

В България все повече хора решават да прекарат празника с нещо специално.

„Търси се формата, която е някакво послание като този тарт, който ще ви покажа сега. Формата е на сърце, тук посланието е и в съдържанието. Имаме мек и нежен малинов вкус, имаме и шоколад, който е задължителен за Свети Валентин имаме и малко разнообразие от ядките, защото като всяка връзка има някои моменти, в които сме малко по-развълнувани, страстни“, заяви собственикът на сладкарски магазин Мая Марашлян.

Подготовката за празненството започва от рано и резервациите вече не са малко.

„Подготвяме се с много настроение и украса, както виждате в центъра на София ние греем отвсякъде. Украсили сме, подготвяме се, чакаме много клиенти. Има доста запитвания вече, ресторантът е почти пълен. Не сме усетили въпреки инфлацията да имаме по-малко запитвания или резервации“, заяви управителят на ресторант Весела Петкова.

Бюджетът, с който трябва да разполагат влюбените е според избраното място.

„В цените, със сигурност, при сладкарските изделия има голяма промяна, заради поскъпването на суровините – сметаната, маслото всичко се е вдигнало. Най-поръчвано при нас е комплект от две такива сърца те са на цената на 20 лева. Съответно следващото тематично предложение е за 40 лева и вече най-голямото сърце е 65 лева“, добави Мая Марашлян.

„При нас, за да седне една двойка да вечеря, може би трябва да си приготви бюджет между 100 и 120 лева. В това може да се подбере и една хубава бутилка вино, храна прясно сготвена от нас и пресни десерти“, каза Весела Петкова.

И точно десертите се оказват най-търсени. Равносметката е, че този Свети Валентин ще ви струва близо 140 лв., ако сте решили да се поглезите с вечеря и изискан десерт.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук