За системата на МВР трябва политически консенсус по примера на консенсуса за армията, а не да ни замерят с отделни криминални инциденти. Извинявайте, има много сериозен дефицит на политически мотиви - занимават ни с криминални елементи. Това посочи в "Денят на живо" по повод дебатите за вота на недоверие Светлозар Лазаров, бившият главен секретар на МВР,  сега национален координатор на партия Атака.
 

МВР не трябва да бъде бърсалка и боксова круша за политически боричкания, изтъкна той.
 
"Бих дал пример с армията, където се постигна добър политически консенсус - увеличени разходите за отбрана, увеличение на заплатите.Защо това да не бъде един положителен пример и по отношение на МВР и на специалните служби? Ако продължим да се замеряме с отделни криминални инциденти - трябва един политически консенсус. Да се помисли как да изглежда сектор Сигурност и какъв консенсус да се постигне", предложи Светлозар Лазаров.
 
По думите му БСП са подминали факта, че не е довършена реформата в МВР. И даде пример за Националната служба за охрана. "Защо да не се помисли къде е мястото на НСО - сигурно БСП пак няма да са съгласни, вероятно защото сега президентът господин Радев е излъчен от БСП. 
 
Правил съм анализи, възложил бях едно изследване от европейските служби и партньорите ни от НАТО, и почти навсякъде, масово НСО е в Министерството на вътрешните работи", припомни Лазаров.
 
"Ето една тема, върху която да се помисли, да се направи анализ, да се направи гратисен период, да не се счита, че е заради сегашния президент. Защото тук има риск от тероризъм, от криминални елементи, от много дейности, които да бъдат затворени в един цикъл. Това е малък пример, давам го заради един нужен политически консенсус. Ние  сме 6 милиона души, имаме 10 служби - това сериозно ли е?", отбеляза Светлозар Лазаров.
 
Исканията за оставка на министъра на вътрешните работи Валентин Радев са неоснователни. "За пръв път имаме положителен ръст за назначаване на служители в МВР. Бяха повишени заплатите, увеличен е бюджетът.
 
Министърът може ли да знае кой сержант от МВР в момента какво прави и изпълнява ли служебните си задачи. Тук се започва от ресурсите - финансовите ресурси, политическата воля и устойчив процес за постигане на резултати", подчерта бившият главен секретар на вътрешното министерство.
 
Разговорът  за сигурността и МВР трябва да обхване и теми като простъпките - маловажни престъпления, заради които млади хора влизат в затвора. "Дали за простъпки трябва млади хора да влизат в затворите, където да стават завършени престъпници? Това е сериозен разговор", продължи Светлозар Лазаров.