Противник на НОЩ и на мерките, на 71 години, пенсионер от 2016 г. Такъв е профилът на проф. Мира Кожухарова – съветник в екипа на министър Стойчо Кацаров. Същият Кацаров по-рано днес пенсионира по възраст директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Родена на 17 януари 1950 г. Кожухарова се пенсионира през 2016 г., когато е зам.-директор в НЦЗПБ. Тя отново стана чест събеседник за медиите по време на кризата с коронавируса, като минаваше за „мека форма“ на доц. Атанас Мангъров.

Самата Кожухарова получава много високи оценки от Мангъров, който като кандидат-депутат се беше зарекъл да уволни НОЩ и да сложи нея да управлява кризата. Доводът – тя е управлявала борбата със свинския грип, когато „никой не е разбрал, докато сега се надава вик до небето. Цялата работа се дължи на едно дилетантско управление на епидемичния процес“, смята Мангъров.

Кожухарова беше от най-разгорещените противници на НОЩ и остава такава и след закриването му.

„Националният оперативен щаб не вземаше решения, не правеше анализи. Беше като една сводка на „Информбюро“. Мисля, че категорично в момента няма нужда от тях.

В Министерство на здравеопазването има достатъчно много експерти, така че те имат много добър капацитет да вземат решения и да правят анализи. Това беше една от основните грешки. Хубаво започнаха без план, след това обаче се вземаха хаотично политически решения“, посочи проф. Кожухарова – вече съветник в МЗ.

Мира Кожухарова не е единствената пенсионерка, която заема важно място в служебния кабинет. Няколко министри са на възраст за пенсия – Асен Личев, Виолета Комитова и Бойко Рашков. 

Пенсионери по право, ако не по възраст, са и много от ключовите фигури в служебния кабинет. На първо място в пенсия съвсем официално е президентът Румен Радев, който дори се пенсионира от армията преди да се кандидатира за държавен глава. Пенсионер е и 61-годишният служебен премиер Стефан Янев.

Източник: Tribune.bg.