От 12 до 14 март доказани специалисти от Медицински комплекс “Д-р Щерев” преглеждат пациентки безплатно с предварително записан час. Те ще бъдат консултирани от репродуктивните специалисти проф. Таня Тимева, доц. Мария Юнакова и д-р Гинка Ганева, както и от оперативния гинеколог д-р Надя Магунска.

Така за втора поредна година лекарите от Медицински комплекс “Д-р Щерев”, застават зад кампанията на фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” за осигуряване на качествена медицинска грижа на жени, които страдат от ендометриоза или аденомиоза.

През целия месец март или както е познат вече – ЕndoMarch и в България се планират редица инициативи, които целят да повишат информираността сред обществото за заболяването eндометриоза. Според статистиката в световен мащаб 1 от 10 жени в репродуктивна възраст са засегнати от заболяването. Това е и причината тази година кампанията да е под мотото “Една от 10”.

Диагнозата не просто влошава качеството на живот на жените, но при ненавременно диагностициране и лечение може да доведе до сериозни репродуктивни проблеми.

Специалистите отчитат, че от 30% до 50% от дамите, които срещат трудности при зачеване, са с ендометриоза.

Сред най-честите симптоми на заболяването са силни менструални болки, по дълга менструация (над 7 дни), гадене или повръщане, болка при сексуален акт, безплодие. Има и жени, при които ендометриозата протича безсимптомно, което допълнително затруднява навременното диагностициране и лечение.

Важно е да се отбележия че консултацията с квалифициран репродуктивен специалист или оперативен гинеколог с опит в лечението на ендометриоза или аденомиоза е от ключово значение.