Проблемът е в продължаващата и задълбочаващата се липса на средства за охрана и сигурност.  Необходима е радиолокационна и комуникационна техника, нови съвременни ПВО системи. 

Преди 10 години 10 млрд. щяха да са достатъчни за пълното преоборудване на армията за 30 години напред. Сега не съм сигурен, че е така, каза бившият военен министър Николай Свинаров в ефира на Нова нюз.

По думите му собствените резерви на армията не стигат за осигуряване на въздушния контрол на страната.

"Винаги ще има държави членки на НАТО, които да ни помогнат. Дежурство с 4-5 самолета беше достатъчно качествено, когато се надявахме да имаме отремонтирани МиГ-ове. Част от летците при липса на техника за управление може да преминат към гражданската авиация", посочи той.

Според него охраната на въздушното ни пространство не се изпълнява по най-добрия начин и в срок.

"Темата беше занемарена, на армията се даваха средства само за издръжка, но не и за инвестиции. България има нужда освен от новите самолети и от подготовка на летателен състав. Ако подготвяме пилоти, по-опитните ще минат по-лесно курса. Той изисква да си подготвен, търсенето и предлагането в сектора на труда е важно. В гражданската авиация заплащането е по-добро", обясни Свинаров.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук