Тонове мърша засипаха пътя на четата на Христо Ботев, която е част от мемориалния комплекс „Ботев път“ край Враца, съобщава „Конкурент“.

Десетки чували със стотици килограми останки  – в голямата си част скелети и кости от големи животни, са изхвърлени на метри от паметника на четника Давид Тодоров.


Снимка: Конкурент бг

Обелискът се намира на 15-ина километра от Враца в посока към Оряхово по второкласния път. Дори табелите, че в района минава бойния път на ботевата чета не е възпрял неизвестния замърсител, който е изсипал поне един камион с мърша в близката долчинка.


Снимка: Конкурент бг

Въпреки че температурата вчера беше около и малко над нулата, над района се носеше зловоние, а от разкъсаните черни чували „надничаха“ неоглозганите от диви животни останки.


Снимка: Конкурент бг

Здравните експерти, до които се допитахме, твърдят, че е луд късмет липсата на плъзнала зараза на фона на сравнително топлата зима до този момент. Никой не знае дали смрадливия товар не се намира върху вододайна зона на близките села от Община Враца.


Снимка: Конкурент бг

Това не е първият подобен случай в района, за който разказва „Конкурент“. В края на септември 2018 г. тонове птичи продукти бяха изсипани на няколко километра от мястото – на площадка, ползвана за тор от бившия птицекомбинат.


Снимка: Конкурент бг

В последвалата истерия наказанието отнесе собственикът на имота, който се кълнеше, че няма нищо общо с превръщането на площадката в тайно депо за животински отпадъци.

От останките и преди, и сега личи, че те са изхвърлени от някой, който обработва месо. Вероятно това ще помогне на властите – общирнски и държавни, за да стигнат до извършителя.