Въпросът ще имаме ли свободата си на живот преди пандемията, ако не се ваксинираме срещу COVID-19, набира сила.

Вече редица държави по света намекнаха, че се мисли по идеята, да се предоставят специални права на ваксинираните. Германският съвет по етика, който е независим от правителството, обяви, че „понастоящем е неприемливо да се премахнат държавните ограничения върху гражданските свободи на неваксинираните хора”. 


От института се аргументират не само, че липсват доказателства за това дали ваксинираните хора все още могат да разпространяват вируса, но че въвеждането на специални привилегии за тях може да доведе до размирици, пише британското издание „Гардиън”.

Частните предприятия, включително ресторанти и кина, не могат да бъдат възпрепятствани да прилагат свои собствени правила, отчита съветът в Германия. 

Пример от миналата седмица когато германската компания за билети Eventim заяви, че вече е преработила услугата си за онлайн резервации, за да позволи на клиентите да качват доказателства, че са били ваксинирани. Причината е, че се очаква организаторите на събития от концерти до спортни турнири в бъдеще да изискват това като условие за влизане.

Дания пък обяви плановете си за въвеждане на цифров паспорт за ваксини, а Швеция заяви, че до лятото ще има цифров паспорт за ваксина, ако има международни стандарти. Министърът на цифровизацията на Швеция Андерс Йгеман заяви, че такава документация ще трябва да се превърне в норма, ако светът ще тръгне отново в стария си темп.

„Когато Швеция и страните около нас започнат да отварят нашите общества отново, сертификатите за ваксинация вероятно ще са необходими за пътуване и евентуално за участие в други дейности“, каза той.

Израелското правителство намекна за перспективата за „зелен паспорт“, който да позволи на ваксинираните хора да се хранят в ресторанти, да ходят на театър и кино, да пътуват свободно и да бъдат освободени от карантина при международни пътувания.

Паспортът, който ще бъде даден на тези с две дози на Pfizer, се използва като начин да насърчи хората да бъдат имунизирани, но също така се разглежда като опит за ускоряване на икономиката. Тъй като обаче има несигурност дали ваксините намаляват предаването, идеята е приета със скептицизъм.

В САЩ президентът Джо Байдън поиска от правителствените агенции да проучат възможността за производство на цифрови версии на сертификати за ваксини в една от първите си изпълнителни заповеди.

 Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис предложи ЕС да продължи напред с общ сертификат за ваксинация, който може да помогне за създаването на „лента за бързо пътуване“.

Универсален документ, вероятно цифров, предоставящ официално доказателство, че някой е бил ваксиниран или тестван за коронавирус, може да стане реалност в рамките на месеци - колкото част от живота, колкото да излезете от къщата с маска за лице.

Президентът на италианската футболна федерация Габриеле Гравина се срещна с научни служители, за да обсъди частичното отваряне на стадионите за привърженици, получили пълните два кръга ваксинация. Според водещия италиански спортен всекидневник La Gazzetta dello Sport стратегията е да се проправи път за откриването на стадио „Олимпико” в Рим за големи мачове.