Парламентът създаде Временна анкетна комисия за разходите от COVID-19.

"За" създаването на комисията гласуваха 199 народни представители, без „против“ – и без „въздържали се“.

Временната комисия ще изисква и публикува информация за всички разходи на средства, в това число осигурени чрез фондове или други финансови инструменти на ЕС, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на коронавируса.

Комисията ще може да проверява съответствието на отделните разходи с условията и критериите, установени за отделните антикризисни мерки, както и да изготви доклад с обобщени данни за извършените разходи и тяхната ефективност.

Депутатите решиха Йордан Цонев от ДПС да оглави Временната анкетна комисия за разходите от коронавируса. „За“ кандидатурата на Цонев гласуваха 109, „против“ – 33 и „въздържали се“ – 56.

Другата кандатура за председател бе на проф. Румен Гечев, като „за“ нея гласуваха 73 народни представители, „против“ - 101 и „въздържали се“- 29.

Членове на комисията са Мария Илиева и Евгения Ангелова от ГЕРБ, проф. Румен Гечев и Явор Божанков от БСП, Адлен Шефкет от ДПС, д-р Калин Поповски и Борис Ячев от „Обединени патриоти“ и Пламен Христов и Дора Христова от „Воля“.
Комисията бе създадена за срока на действие на извънредните мерки.