Световната здравна организация (СЗО) заяви в четвъртък, че очаква "високи нива" на Covid-19 в Европа това лято. Също така призова страните да наблюдават разпространението, тъй като случаите се утроиха през последния месец, съобщи АФП.

"Тъй като страните от европейския регион отмениха мерките, които бяха в сила, вирусът ще се предава на високи нива през лятото", каза регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге. Този ​​вирус няма да изчезне само, защото страните спират да го търсят. Той все още се разпространява, все още се променя и все още отнема животи."

С по-лекия, но по-заразен подвариант на Omicron BA.5, който се разпространява из целия континент, 53-те страни в европейския регион на СЗО в момента регистрират малко под 500 000 случая на ден, според данните на организацията.

Това е повече от около 150 000 случая дневно в края на май.

Австрия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Люксембург и Португалия са страните с най-висок процент на заболеваемост, като почти всички страни в региона отбелязват ръст на случаите.

След като регистрира до 5000 смъртни случая на ден през по-голямата част от зимата, в момента Европа има около 500 смъртни случая на ден, приблизително същото ниво като през лятото на 2020 г.

"Надяваме се, че силните програми за ваксини, които повечето държави-членки са приложили заедно с предишна инфекция, ще означават, че ще избегнем по-тежките последици, които видяхме по-рано по време на пандемията", каза Клуге. Въпреки това, нашите препоръки остават", подчерта той.

СЗО призова хората, които имат симптоми да се изолират, да бъдат в крак с ваксинациите си и да носят маски на оживени места.

Клуге също призова държавите-членки да продължат да тестват за вируса.

"Трябва да продължим да търсим вируса, защото това ни прави все по-слепи за моделите на предаване и еволюцията на вируса", ​​каза Клуге.

Той също така призова страните да увеличат нивата на ваксинация.

"Високият имунитет на населението и направеният избор за намаляване на риска за възрастните хора е от ключово значение за предотвратяване на по-нататъшна смъртност това лято", каза той.