София е една от най-евтините столици по отношение на разходите за притежание на автомобил. Това показва проучване, публикувано от британската агенция Vehicle Contract и цитирано от "Марица".

Българската столица заема 6-о място в класацията сред градовете с най-ниски разходи, а Копенхаген е най-скъпата европейска столица по разходи за притежаване на личен автомобил. Рейтингът е съставен на база годишни разходи за гориво, за зареждане на електрически коли, за паркиране, за ремонт и за застраховка.Изследвани са 43 града, като са класирани 10-те най-скъпи и 10-те най-евтини столици. По-евтино излиза поддръжката на кола в Тирана, Подгорица, Белград, а най-малки са разходите в Москва, показва изследването.
 
В София литър бензин е 1,02 лири /според курса от днес една лира е 2.30 лева, а средната цена за страната на бензин А95 е 2.42 лева/. Според британците паркингът в София е 5,87 паунда /до 3 часа/. В Пловдив цените са малко по-ниски. За час в Синя зона, ако има място, плащаме по 2 лева на час. Тоест, за обследвания срок шофьорите в града под тепетата ще се бръкнат с 6 лева. Платените паркинги варират най-често по 3 лева на час.

Според гидовете за Пловдив безплатно можем да паркираме най-малко на 3 километра от центъра на града. Хотелите в идеалния център пък или не предлагат безплатни паркоместа за своите клиенти, или се изчерпват с едно-две. Единствено големите хотели разполагат със свой паркинг. 

Годишната застраховка Гражданска отговорност на българските шофьори пък е средно 111 лири, или около 250-260 лева. По правило най-скъпо за полицата плащат в столицата, а Пловдив, Бургас и Варна са във втора група по скъпотия. От години размерът на плащането зависи и от стажа на шофьора, и от наличието на минали ПТП-та.  

По отношение на незадължителната застраховка КАСКО обаче нашата столица е най-евтина от всичките градове, включени в изследването. Най-скъпа е застраховката в Берн - средно 1710 лири. 

Зареждането на кола на ток у нас съвсем не е евтино, въпреки че всички говорят за опазване на околната среда. Вероятно това е и една от причините е-колите в България да са малко. Според британското изследване едно зареждане на батерията струва 6 лири, или малко под 14 лева. Докато в Киев например е 2.10 лири /под 5 лева/.