Един лев на километър за такси през деня в столицата е едно от желанията на таксиметровите шофьори. От бранша желаят и правото на таксиметровите шофьори да се движат по бус лентите, съобщи Bulgaria ON AIR. Настояват и за фиксирани минимална и максимална тарифа на таксите за повикване и престой на такситата.

"Миналата година на общинския съвет независима фирма обоснова на 100 страници себестойността на услугата "таксиметров превоз" - обосноваха на 1,10 лв.


След това Общинският съвет се произнесе, че минималните тарифи може да са 77 ст на 88 ст и те са такива и днес, а максималните са 1,30 на 1,60 лв. Говорим специално за София.

Настояваме и за корекция на таксите. Искаме да има минимални и максимални такси - за първоначална, за повикване и за престой. Когато има такава рамка, никой няма да бяга от късите курсове
", коментира Кирил Ризов от "Съюз Такси".

"Искаме промени в Закона за автомобилните превози, в Закона за движение по пътищата и в Закона за местните данъци и такси. Таксито, поне когато е с клиент, да може да се движи и в бус лентата. Тези платна така или иначе не се натоварват", допълни още той.

Ризов отбеляза, че основната борба е с таксите, за да може да се сложат в рамки. Тогава той смята, че шофьорите и клиентите ще са еднакво доволни.

Планира се дори след възможните промени клиентите да не бъдат ощетени. Шофьорите все още не планират да протестират, но имат готовност по всяко време, както и да организират палатков лагер пред Народното събрание.

"Дълбоко сме убедени, че тези искания ще бъдат решени. След това няма да има протести от наша страна. Използваме протеста като крайна мярка. И сега текат преговори в министерството. Предстои депутатите да започнат да гледат нашите искания", посочи още Кирил Ризов.