Тази нощ сменяме часовниците си с час напред в 3 часа. Този цял час, който губим все по-често в последно време става обект на дискусии. Смяната на часа започва през 1916 г., а една от идеите на лятното часово време е да се използва максимално светлата част от деня и да се пести енергия, пише economic.bg. 

Нещо, което в последните години не дава голям ефект върху околната среда и използването на електрическа енергия по-малко. Твърди се, че идеята за лятното часово време идва от Бенджамин Франклин, а за първи път сериозно предложението е направено от Уилям Уилет в „Пиилеене на дневна светлина“. 

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г., но не като на шега.


Д-р Карамфилов обясни как ще се отрази на здравето на европейците смяната на времето

Противниците на смяната на часовото време твърдят, че това много често води до недоспиване, стрес, умора, депресия и нетрудоспособност. Здравето е основната тема в дебатите, като експерти сочат, че над 131 млрд. евро отиват за лечение на заболяванията, произтичащи от смяната на времето.

Смята се, че лятното часово време много често е виновно в ежедневието на хората – провалени срещи, пътувания, трудна настройка на биоритъма, както и свикване с новия режим. Много хора се оплакват от нарушения в съня, режима на хранене и спортната си активност, което води до липса на концентрация, случаи със заспиване на волана, промени в настроението, разстроен стомах, проблеми със съня, разстроена нервна система, главоболия.

Друга статистика сочи, че в дните след промяна на часа спешните повиквания се увеличават с 12%, самоубийствата със 66%, а инфарктите със 75%.