В Белгия отпада изискването за COVID сертификат при посещение на обществени места, както и задължението за ползване на маски, освен в болниците и в обществения транспорт.

Местни медии отбелязват, че с тези решения на правителството от края на миналата седмица страната излиза от извънредното положение, въведено на 13 март 2020 година.

От днес спира действието на приложението, с което се проверяваше валидността на сертификатите. Остава препоръката за ползване на маска в закрити обществени пространства при струпване на повече хора.

Отпада изискването за попълване на пътнически формуляри при пътуване в ЕС. Пътуващите от страни извън ЕС, особено когато идват от държави извън т. нар. бял списък, ще трябва да показват сертификат за изследване, преболедуване или ваксиниране, а ако нямат - ще бъдат изследвани и може да се наложи да спазват карантина.

Властите уточняват, че при влошаване на обстановката не е изключено употребата на сертификатите да бъде възстановена. Медии отбелязват, че 80 на сто от белгийците се подготвят да пътуват за почивка в следващите седмици и месеци.

Пандемията причини смъртта на над 30 000 души в Белгия, но в последните седмици се наблюдава трайно понижение на броя на болните от ковид, приети в спешни отделения. Премиерът Александер де Кро заяви преди дни, че страната обръща нова страница с решението за премахване на повечето