Голямата Мими Балканска бе моята добра орисница. С нея подготвях всяка нова роля. Репетирахме в нейния уютен апартамент на ул. “11 август” в столицата. Там тя се превъплъщаваше в ролите, които ми бяха поверени. А повечето от тях бяха и нейни роли. Там се научих да страдам като Силва Вареску, да бъда горда и недостъпна като Цилика. И да обичам, и да се влюбвам, това каза оперетната звезда Теодора Георгиева специално за “Над 55”.
Тя отпразнува юбилея си у дома - заедно с дъщеря си Ярослава, талантлива журналистка, с приятелката си Меглена Караламбова и още неколцина други близки хора. Теодора е наследила кулинарните умения на майка си - голямата драматична артистка Ана Георгиева. Затова винаги приготвя лозови сарми с кайма - такива никъде не могат да бъдат опитани. Майсторка е и на туршиите, и на десертите. А като заразказва - край няма. Готвила се за оперна кариера, дебютирала на сцената в Русе. Там се среща със съпруга си инж. Ярослав Прохазка. Често пътуват до някогашна Чехословакия. 


Мими Балканска беше забележителна Цилика в „Царицата на чардаша“.

Многобройни са ролите й - все големи, все певчески. Докато е жива и здрава, Мими Балканска безкористно й помага. А когато голямата Мими заболява тежко, Теодора всеки ден я посещава в болницата. 

На ръката си Мими носи малък сребърен пръстен, дар от Теодора. Малко преди да си отиде от белия свят, сваля пръстена и го подарява за спомен на биографката си - Елиана Митова. “Мими много обичаше Елиана, а тя написа прекрасна книга за нея. Жалко, че голямата артистка си отиде, можеше още да живее. Мисля, че лекарите нещо я объркаха, забавиха се с една елементарна операция на жлъчка”, казва днес Теодора Георгиева. И свидно пази фотопортретите на Мими, които тя й е подарила. 

“Всеки актьор има в годините на кариерата си по една орисница. Моята бе Мими Балканска. Много научих и от прекрасната оперна прима Елисавета Йовович - една велика певица. Цял живот актьорът се учи, учих се и аз. Сега да пеят младите”, казва Теодора.
 
Клара ДИМИТРОВА 
/вестник "Над 55"/