Вълнуващо туристическо пътуване по най-високата железопътна линия на Балканите през цялата година предлага Родопската теснолинейка Септември - Добринище. Днес атрактивната теснолинейка е препълнена с туристи от страната и от чужбина. 

За поредна година се запазва тенденцията на нарастване на пътнико-потока по Родопската теснолинейка Септември - Добринище и увеличаване на туристическия интерес.

Това съобщи в ефира на Радио "Фокус" Кристиян Ваклинов, председател на сдружение "За родопската теснолинейка" известен още като “пазителя на теснолинейката“. По думите му, по-голямата част, поне половината от пътуващите по линията на годишна база са туристи.

"Те са външни хора, пришълци, които не живеят по маршрута и не се нуждаят за бита си от теснолинейката, а идват по нея заради красотата на маршрута и емоцията, която предлага това нестандартно и единствено в България пътуване.

Така че нараства пътнико-потокът, увеличават се солидно, бих казал дори туристическите организирани посещения, организираните групи, които идват чрез различни туристически агенции и туроператори от цялата стана. Последните данни, които имаме като анализ са от месец април.

Имаме близо 100% повече организирани групи превозени по линията, спрямо април 2023 г. При все че реално нищо като новост към услугата, към пътуването не се е добавило, тоест популярността, славата за теснолинейката работи за самата нея и е причина да се увеличават пътуващите.

Аз съм щастлив да кажа, че бидейки ситуиран в Септември и основно се занимавам с цялата координация по това заявяване, пристигане и возене на туристическите групи, вече работим с над 50 фирми и туристически агенции от цялата страна, които довеждат групи и това са българи-посетители.

В сравнение с преди 15, даже 10 години, по линията имаше най-много 5 български туроператора, които са возили български групи организирано", обясни Ваклинов.

Ежедневно по линията пътуват около 600 пътници, с всички влакове, които покриват съответно разписанието, поясни още той.