Бърз тест ще открива лактобацилус булгарикус в киселото мляко. Една проба ще излиза по-малко от 1 лев. Това обяснил за "Стандарт" доц. д-р Христо Найденски, шеф на секцията "Патогенни бактерии" към Института по микробиология на БАН.
Новият метод ще позволи на потребителите да разберат срещу заплащане дали закупеното от тях мляко съдържа полезната бактерия, или е пълно с нишесте.
Модерният способ ще открива и вредни бактерии в прясното мляко, изтъкна специалистът. Системата се казва real time PCR и позволява да се открият различни бактерии за няколко часа.

В момента бактерии в млякото се "осветляват" с помощта на микробиологично изследване, което отнема около три дни. За това време млякото вече е стигнало до потребителя, коментира специалистът. Бързият метод за "улавяне" на бактерии се прилага вече в Европейския съюз, а нашите учени са го усъвършенствали. Приносът е, че резултатът се получава в реално време. Системата е разработена за три месеца по двустранна програма между Фламандския фонд за научни изследвания в Белгия и БАН.

За да се направи една проба, е необходимо едва 10 мл мляко. Учените изолират ДНК от продукта и го пускат в апарата, обяснил доц. Найденски. Той уточни, че на първо време ще се изследват йерсиния ентероколитика и йерсиния псевдотуберкулозиса, които причиняват стомашно-чревни разстройства. По данни от 2007 г. на EFSA (Европейски орган по безопасност на храните) тези патогени заемат трето място в Европа по своята значимост и честота на причинявани разстройства. Методът позволява и откриване също и на причинителя на чумата при хората - йерсиния пестис, което има значение за защитата на населението при биотероризъм. Доц. Найденски допълни, че по-нататък ще се разработят методики и за експресно изследване на салмонели, листерии, стафилококи, колибактерии и др.

Системата за бързо оценяване ще бъде представена официално пред експерти на Министерството на земеделието на семинар по безопасност на храните, който ще се проведе от 10 до 12 март. Ако бъде одобрена, ще се обсъжда нейното приложение в лабораториите на различни градове. /БЛИЦ