Тази малка жлеза с форма на пеперуда ръководи като истински генерал многобройни функции в организма. Някои растения са в състояние да регулират дейността й при нужда.
При хипотиреоидизъм

Ако по някаква причина, например наличие на възли, щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, целият организъм функционира забавено. Появяват се симптоми като косопад, запек, напълняване, умора. Така се отразява на организма и недостигът на йод. Този елемент е необходим на щитовидната жлеза, за да произвежда хормоните си.

Фукусът доставя йод

Това кафяво водорасло е много богато на полифеноли, протеини и минерали, пише Elle. В него се съдържа и голямо количество йод. Човешкият организъм се нуждае от 150 микрограма йод на ден. Тази доза може да се набави с приема на 150 мг фукус всеки ден под формата на капсули в продължение на 3 седмици. Най-напред обаче трябва да се направи изследване на урината, за да се разбере дали действително има недостиг на йод. Хипертиреоидизмът, разбира се, е противопоказание за употребата на фукуса.

Овесът стимулира щитовидната жлеза

В стъблата и листата на овеса се съдържат олигоелементи, желязо, манган и цинк, полифеноли и алкалоидът грамин. Смята се, че именно граминът оказва стимулиращо действие върху щитовидната жлеза. Овесът е подходящ при функционален хипотиреоидизъм, но не може да се използва, ако пациентът страда в същото време от автоимунно заболяване. Приемат се сутрин по 50 капки тинктура от овес в чаша вода в продължение на няколко месеца. Лечението е неподходящо при жени, боледували от хормонозависими форми на рак – рак на гърдата, на яйчниците или на матката.

При хипертиреоидизъм


Това заболяване се изразява в прекалено голямо производство на хормони, което води до симптоми като ускорен сърдечен ритъм, загуба на тегло въпреки нормалния апетит и нормалното хранене, раздразнителност, безсъние, стомашно разстройство, умора, непоносимост към топлината.

Билката вълча стъпка спасява от „прегряване“

Растението се нарича още вълча стъпка. То има свойството да блокира производството на хормона Т4. Подходящо е при нервни състояния, топли вълни, чувство за задушаване, потни длани. Билката може да се използва дори вместо химически лекарства, които не са успели да доведат до резултат. Приема се всеки ден, сутрин и вече - по 15-25 капки тинктура в продължение на няколко месеца, особено в периоди на стрес и при менопауза.