Братовчед на грипа удря преди епидемията. Става въпрос за т.нар. парагрип, който причинява същите симптоми, но протича по-бавно.

„В Националната референтна лаборатория не са доказани нови случаи на грипен вирус, но е доказан случай на парагрип 1. Той предизвиква сходни оплаквания, но има по-бавно развитие. Докато за истинския грип казваме, че започва внезапно и само за 2-3 часа човек остава на легло, чувства се много зле и без сили, при парагрипа това отнема 2-3 дни.

Той започва леко, с хрема и кашлица, а след това прогресира”, обясни пред „Телеграф” д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Как да поддържаме имунитета си в норма

До момента в страната са доказани само 4 случая на заразени с истински грип. Първите два са от Бургас, където две 3-годишни деца бяха заразени с щама A/H1N1, който тази година е „Бризбейн”.

Другите два от София, отново при деца, на 7 и 13 години, при които е доказан другия щам A/H3N2 „Канзас”. Вероятно случаите на заболели са значително повече, а причината те да не бъдат регистрирани са празниците.

Според експертите пикът на епидемията ще бъде в края на януари и началото на февруари.

Консервиран лимон? Вижте всичко, което лекува

Тази година грипът се забави поради което той може да продължи да циркулира и през март. Заедно с него обаче в страната продължават да върлуват различни сезонни вируси и остри респираторни заболявания. Най-голяма е заболеваемостта в Ямбол, Бургас и Хасково, а най-ниска в Разград, Монтана и Стара Загора.