Гигантска маса боклуци довлечена след поройните дъждове е заприщила р.Искър край Своге. Областната управа отговаря за почистването на плаващото сметище, което се е образувало във ВЕЦ Своге, но няма пари да го направи. 

В петък областният управител на София и кметът на Своге решават как да се справят с боклука, който се натрупа в река Искър.

Според управителя той е поискал пари за почистване на речните корита още преди три месеца, но така и не ги е получил. Тоновете боклуци ще бъдат събрани едва когато държавата даде пари.
 

Започва прокурорска проверка заради голямото количество отпадъци в река Искър край Своге. Това обяви по-късно днес областният управител на Софийска област Илиан Тодоров, цитиран от БНР. Още днес до правителството ще бъде изпратено поредно писмо с искане държавата да финансира справянето с екологичния проблем. 

Във водата има 12 декара боклуци, които река Искър довлече от дерета, където хората са изхвърляли своите печки, бойлери и перални. Сега те се трупат на дигата на ВЕЦ Своге и заплашват да тръгнат надолу по реката.

По закон областната управа на София трябва да обяви обществена поръчка за почистването на боклука. Докато се стигне до изпълнението на такава поръчка ще минат поне 6 месеца и то ако никой не обжалва.

Решението, което областният управител на София Илиян Тодоров предлага, е целево финансиране от държавата и почистване без обществена поръчка.
Ще трябват 200 000 лева, които София-област няма.
 Общината и администрацията се борят с времето. От една страна, не трябва да позволят на тоновете боклук да слязат от другата страна на ВЕЦ-а. В същото време обаче не трябва да позволят и да замръзнат там, където са.

От РИОСВ започват проверка на сметищата по трасето на р. Искър. Глобата за физически лица е 500 лв., а за фирми – 2000 лв.