Вицепремиерът Томислав Дончев сдъвка за закуска водещия на bTV Антон Хекимян. На няколко пъти журналистът се опита да го провокира и по темата с дома за деца с увреждания „Хризантема“ и дали по примера с Делян Добрев и той е замесен в някакъв „гейт“ или относно вота на недоверие и скандалната Истанбулска конвенция. Дончев обаче излови Хекимян в липса на информация и подготовка.

„Текат проверки на няколко служби. Всеки, който е замесен в случая, ще си понесе отговорността. Включително освобождаване от работа, но не свършва до там. Може да има наказателна отговорност. Бил съм кмет на Габрово преди 8 г., не мога да познавам всички хора, които са ангажирани в публичния сектор“, заяви Дончев и посочи, че щом някои не се опитва да убеди Хекимян, че той е пляскал децата, значи нещата са добре.
„Гейт се употребява изключително неправилно за хората, които поне малко знаят английски“, каза още той.

„Ако подобно нещо се беше случило в някои от традиционните домове, казармен тип, едва ли някой щеше да разбере“, изтъкна Дончев и допълни, че в момента заради липса на кадри, служители от тези домове прехвърлят лошите си навици в нова институция.

„Дали деинституционализацията е правилен път, аз нямам съмнение. Не е вярно, че не излизат. В зависимост от състоянието на децата, в зависимост от нуждите, някои от тях ходят на училище, не сте добре информиран. Колкото до камерите е спорен въпроса, заради личното пространство“, заяви Дончев по повод организацията в домовете.

Той изнесе стряскаща статистика колко деца са починали, когато са били в домове от казармен тип като в Могилино

„Каквито и дефекти да има деинституционализацията, числата не са такива“, изтъкна вицепремиерът.

От темата с домовете, водещият прехвърли темата на политика.

„Аз разбирам, че правите хипер връзки, но каква е връзката между вота на недоверие и конвенцията. За вота на недоверие аз, имайки удоволствие да съм 5 часа в залата разбрах, че човек вика най-много, когато има най-слаби аргументи“, заяви Дончев.

„С президента Радев позициите ни са различни в рамките на допустимото. Следващия път, когато имам възможност да се видя с г-н Радев, непременно ще го питам какво има предвид, защото не знам тихомълком да се е сменила формата на управление“, посочи Дончев по повод изказване на президента, че парламентарната република е атрофирала.

„Факт е, че се появиха съмнения относно конвенцията. Щом има подобни съмнения, нека позволим обществото да проведе нужния дебат, за колкото време е нужно. Аз си мисля, че основните групи, които излъчват страхове, се делят на няколко подвида – такива които имат реални страхове, такива, които откровено злоупотребяват със ситуацията, посочи още Дончев.