Експертите и политиците още от началото на лятото говорят за "тежка зима", което логично успя да изплаши голяма част от родните потребители. Затова още през августовските жеги въпросът за отоплението през зимата е актуален, пише "Марица".

Търговците на дърва и пелети отчитат необичайно високо търсене за сезона, потребителите с газифицирани жилища вече пресмятат дали да купуват климатици, а клиентите на топлофикациите в страната са притеснени от поредно поскъпване на услугата. 

На този фон "Марица" е решила провери колко ще струва отоплението тази зима при всеки един от най-популярните у нас варианти. Енергийните експерти са категорични, че крайната цена не зависи само от метода на отопление, но и от типа и разположение на жилището, допълнителните инвестиции като саниране на блока, както и първоначалната инвестиция при различните системи за отопление.

Сигурното обаче е едно - всички потребители ще плащат по-скъпо за отопление през тази зима. По традиция най-неизгодните варианти за домакинството остават печките тип "духалки" и маслените радиатори.

В нормално тристайно жилище от около 80 квадрата в Пловдив една духалка, която работи по 4 часа всяка вечер, ще увеличи сметката с близо една трета спрямо стандартните фактури. Въпреки това отоплението на ток остава най-евтино и през тази зима, показа сметката на "Марица", въпреки последното увеличение на тока в Пловдив с близо 3,5% от 1 юли. 

Бърза проверка във фирмите за климатици показва, че за система с две тела, която има капацитет да стопли цял тристаен апартамент от 80 квадрата, ще са необходими поне 1900 лева за уред от най-високия клас "А+++". Средните разходи пък дори с увеличените тарифи на месец няма да са повече от порядъка на около 80 до 100 лв. отгоре към стандартната сметка. 

Абонатите на парно в Пловдив обаче ги очаква сериозно увеличение през новия отоплителен сезон, който неминуемо ще удари семейния бюджет. След като в началото на годината кабинетът "замрази" всички увеличения, от 1 юли КЕВР одобри

скок от цели 38% спрямо цените, които пловдивчани са плащали

през миналата зима. Ако отоплението на жилище от 80 квадрата в Пловдив е излизало средно 140 лв. през миналата зима, то ако запази и през този сезон същото количество потребена енергия, сметката ще набъбне с близо 53 лв. отгоре -  до 193 лв. 

 

 

“Марица” пресметна колко точно ще струва отоплението на месец в Пловдив с шест от най-популярните опции. За база е ползвано 3-стайно жилище с площ от 80 кв. метра

Твърдото гориво също остава относително евтин вариант, но минусите при него го правят все по-непривлекателна алтернатива, особено в големите градове. В рамките на 350 до 500 лв. струва този сезон тон въглища в Пловдив, показа проверката на екипа ни. Търсенето обаче към момента не е голямо и повечето фирми все още приемат само заявки, които ще се изпълняват наесен. Скокът дори при въглищата за година е близо 15 на сто, казват търговците.

Дървата за огрев също гонят ценови рекорди. Ако по това време през 2020 г. цените бяха около 80 лв./кубик, в момента цените са 150-180 лв., което значи, че

отоплението на дърва е поскъпнало два пъти само в рамките на последните 24 месеца,

показват разчетите. Търговците пък са категорични, че цените в следващите месеци ще продължат да се увеличават, и не е изключено да видим и дърва за огрев от по 200 и повече лева през септември или октомври.

Най-сериозно е положението при домакинствата в Пловдив и региона, които използват централна газификация за отопление. Голяма част от тях още през миналата зима се оплакаха от тройно и четворно увеличение на сметките. 

Ако през декември 20200-а  за 80 кв. м жилище са плащали 75 лв., то през миналия декември харчът вече е над 2​00 лв. Очакванията са при сегашните цени от 230.60 лв./мWh с ДДС сметката вече да минава 280 лв. за месец, което прави газифицираните жилища най-неизгодните за отопление в зимните месеци. 

Все по-скъпи стават и пелетите. Ако през 2020 г. цената беше около 300 лв. за тон, то в момента те гонят 700-800 лв. За да стоплим 80 квадрата жилище в Пловдив с котел на пелети, ще са ни нужни поне 2 тона, което значи около 1500 лв., или разбито - по около 300 лв. на месец при 5 активни отоплителни сезона. Освен това първоначалната инвестиция за подобни системи е близо 10 хил. лв. 

Развод с ТЕЦ-а е ходене по мъките

Масовото обедняване на хората вероятно ще доведе до откази от услугите на "Топлофикация". Оказва се обаче, че не е толкова лесно да се разведеш с ТЕЦ-а.  

Ако все пак домакинствата решат да се откажат от парно, това не може да стане индивидуално. За отказ от услуга е необходимо решение на две трети от етажната собственост в сградата.

Ако пък отделно домакинство не иска да ползва парно за по-дълъг период от време, трябва да заяви при топлинния си счетоводител т. нар. "нулево потребление". Така ще плаща само такса "сградна инсталация".

"Аз не съветвам клиентите да правят такива резки действия до "нулево потребление", защото, ако зимата е студена и вие си пуснете парното отново, ще бъдете изненадани с една доста сериозна изравнителна сметка след годишното отчитане. А това не е добре за бюджета на клиентите", предупреждава Деян Дянков, обществен посредник на "Топлофикация София" ЕАД пред БНТ.

Съветът на специалистите е домакинствата, които ползват парно, да не се отказват, а да преминат към равни месечни вноски всеки месец от годината. Така ще плащат една и съща сума включително и през зимата, когато има по-голямо потребление. И ще могат да планират по-лесно семейните разходи. Практиката показва, че в такива случаи при изравняване разликата не е много голяма.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук