Българската военноморска база във Варна рано тази сутрин се включи в операция по неутрализиране на обект, открит с дрон в района на Тюленово. Става дума за дрон, носещ неизвестна бойна глава. Вероятно целта му е била да атакува военен кораб, предават световни медии.

Сигнал за намерен дрон със съмнителен предмет е получен тази нощ. В отговор на искането българското Министерство на отбраната веднага реагира, като изпрати специализиран отряд от петима военнослужещи за издирването на дрона.

По информация на българското Министерство на отбраната първоначалната задача на специалистите ще бъде да извършат детайлно проучване на открития предмет. След това ще бъде взето решение за мястото и начина на обезвреждането му.

В България все още няма информация какъв дрон е открит и на кого може да принадлежи.

Мястото, където бе открит дронът, е близо до големия военен полигон Шабла, който е единствен по своя тип в страната. Всяка година на него се провеждат учения и бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО), съвместно с авиационни формирования от ВВС.

Обичайно участват ракетен комплекс 9К79 „Точка", както и разчети на ЗРК „Нева”, “Куб” и С-300. 

През последните години, като част от големи международни учения, на зенитен полигон "Шабла" се провеждат учения и тренировки от военни формирования на държави – членки на НАТО. 

Зенитният полигон на ВВС създава много добри условия за тренировка. Дълбочината му е 100 км, което осигурява възможност за изграждане на разнообразна мишенна обстановка и пълно използване на възможностите на различни типове бойна техника и въоръжение.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук