Снимка на баба, която държи коза и плаче в истинска агония обиколи за часове интернет пространството. Гениалният и емоционален кадър е направен от Даниел Стефанов и отразява неописуемата болка на една жена, която знае, че на другия ден цялото й стопанство ще бъде изтребено.

"Баба Дора...от няколко дена плаче, не може да спре... и утре ще плаче...може би за последно. Живее с 30-те си козички и още толкова ярета, всички си имат имена, Гергана, Тодорка.... това са децата ѝ... не спира да им говори, за тях живее, с тях става и с тях ляга... тази нощ за последно... утре ще бъдат евтанизирани... всичките около 60 нейни ЗДРАВИ деца, с които тя живее и с които се изхранва. От утре баба Дора ще е празна...

Толкова болка, сълзи и мъка видях днес... най трудната ми снимка... баба Дора искаше да я снимам...плаках..", признава авторът на снимката.

От няколко дни в Странджа тече умъртвяване на животни от селски стопанства. Причината – предполагаема зараза с чума. Дори и само едно животно да бъде диагностицирано с това заболяване се евтанизират всички в голям радиус.

"Все още не е категорично установен източникът на инфекцията на чумата по животните. Най-вероятно причината е нелегална търговия или неспазени мерки".

Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов в парламента в отговор на въпрос за избиването на животни в Странджа планина заради случаи на чума.

Той подчерта, че става дума за чума по дребните преживни животни и не подлежи на лечение, но не е опасна за хортата. "Болестта се предава основно чрез пряк контакт на животните. Инкубационният период варира от една до три седмици.Там, където болестта се явява за първи път, протича остро и с висока температура над 41 градуса", добави Порожанов.

Министърът каза още, че заради чумата са били евтаназирали общо 1946 дребни преживни животни в двете първи констатирани огнища в село Воден и село Кости. Ограниченията за търговия с дребни преживни животни и продукти от тях остават за общините Болярово и Елхово в област Ямбол, както и за общините Царево, Малко Търново, Средец, Приморско и Созопол. Пострадалите земеделски стопани в засегнатите общини на област Ямбол и област Бургас ще плучат компенсация компенсирани с 25 лв. заради нереализираните продажби на мляко. Те обаче обаче протестират и искат компенсацията да бъде 40 лева.

"Това ни е един от споровете с протестиращите овцевъди днес. Те желаят да има 40 лв. компенсация, което смятаме за нереалистично", каза министърът.

"Всяка седмица се извършват клинични прегледи за откриване на отклонения от здравия вирус, както и във всички обекти с дребни преживни животни в общините по границата с Турция", каза той.

Порожанов каза още, че следващата седмица ще започне и изплащането на обезщетенията за собствениците на евтанацираните животни в Кости и Воден. "Мисля, че обезщетенията са цени, които са изключително разумни. По най-бързия начин ще организираме оценката и на животните, които за съжаление през тези дни трябва да бъдат евтанизирани", обясни той.

"Средната за овцете, които са по селекционен контрол цена, която се получава за обезщетение е 225 лв. За овцете, които не са по селекционен контрол, оценката е по наредба. Вчера я върнах за ревизия, за да бъдат защитени пострадалите животновъди. Средната стойност няма да бъде по-малко от 150 лв.“, поясни министър Порожанов.

Той каза още, че за евтаназираните овце майки и кози майки ще бъдат изплащани и 25 лв. Първоначалната оценка е била за 20 лв
„Пострадалите земеделски стопани в засегнатите общини на област Ямбол и област Бургас ще бъдат компенсирани чрез минималната помощ de minimis в размер на 25 лв. за овце майки и кози майки. Ставките са формирани на база прогноза, нереализиран остатък сурово мляко по средна
пазарна цена“, каза министърът. По думите му първоначалната оценка е била 20 лв. на животно, но са решили 25 лв.