Най-много българи през изминалата година са се качвали на самолет не за да достигнат до екзотична дестинация или за шопинг в чужбина, а за да отидат на родното море. Това показват данни на компания за продажба на пътешествия. През 2020 г. 52% от авиопътниците са били по маршрути в България, предава "Труд".

От пътуванията в чужбина през миналата година българите са летели най-много до Великобритания и Германия - съответно с по 13% от въздушните курсове. В класацията следват Нидералндия с 5% от въздушния трафик, Италия и Испания с 4%, Франция с три на сто, а ски дестинацията Австрия е с 2 на сто.

Само 2% от всички въздушни пътувания на българите през 2020 г. са били до предпочитаната за море Гърция, тъй като повечето родни туристи я посещават с кола или автобус.

През миналата година мeждyкoнтинeнтaлнитe пoлeти ca нaмaлeли cъc 75%, a тези на територията на Европа - c 48%. През 2020 г. цената на самолетните билети е била с 20% по-ниска от тази през 2019 г., но голяма част от билетите не бяха реализирани. През 2021 г. експертите прогнозират поскъпване на полетите.