Опасните микроорганизми или бактериалните токсини действат като биологично оръжие. Те служат за масово унищожаване на животни или хора. Биологичните оръжия са по-опасни от ядрените и химическите, пише Труд.

От опасните микроби не можем да се скрием в бункер или изчакаме тяхното опасно действие да отмине. Всеки заразен човек се превръща в по-нататъшен преносител на болестта и я предава на други хора. Биооръжията са забранени от Женевския протокол.

Вече не се произвеждат, но продължава да се съхранява в складове.

Антракс (Bacillus Anthracis)

Антраксът, Bacillus Anthracis, е най-опасното биологично оръжие. Такива отровни спори могат да бъдат намерени в почвата в природата. Антраксът също може да се създаде в лаборатория и да се съхранява дълго време.

Неговите спори нямат мирис и вкус и могат да се смесват безпроблемно с храната. През 2001 г. бяха изпратени антраксни писма до различни американски политици в САЩ. Това се случи след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. 5 души починаха от опасните микроби.

Антраксът води до възпаление на кожата. Също така засяга органите и лимфните възли. Човек може да умре от антракс дори при навременно лечение.

Ботулизъм (Clostridium botulinum)

Микробите на Clostridium botulinum произвеждат много опасна отрова, наречена невротоксин. Лесно е да се направи и е много опасно биологично оръжие. Ако не се лекува, смъртността може да достигне 60%.

Има ботулизъм в земята или във вътрешностите на редица животни и риби. Най-често ботулизмът засяга хората поради неправилна топлинна обработка на храната. Човек, заразен с ботулизъм, страда от повръщане, диария и загуба на зрение. Освен това е възможна парализа на дихателната система. Дори 1 грам ботулизъм при разпръскване е достатъчен, за да убие 1 милион души, поради което това оръжие се счита за най-опасно.

Туларемия (Francisella tularensis)

Туларемията се причинява от микробите Francisella tularensis. Заразените  страдат от язви и треска. Преди изобретяването на антибиотиците 60% от заразените умирали от Francisella tularensis.

Туларемията е силно заразна и  причинява сериозна смъртност. Поради факта, че болен човек не умира веднага, той успява да зарази много други.

Хеморагична треска от ебола

Вирусът Ебола е открит през 1976 г. в Конго. Хората се заразяват с това заболяване от животни. В същото време смъртността може да достигне 50%. Човекът чувства отпадналост. Болят го главата и мускулите. Работата на черния дроб и бъбреците спира.

Вирусът се предава през лигавиците. Въпреки разработването на ваксината срещу ебола, тези опасни микроби все още могат да се използват като биологично оръжие.