Кукер от Симитли е атракцията на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ . Стотици фенове на кукерството пожелаха да се снимат за спомен с Берковеца, облечен в уникален черен костюм с маска "бял паун", пише pirinsko.com.

След днешния ден няма съмнения, че Симитли е древната земя на кукерите. Маскираните мъже, жени и деца не се уплашиха от дъжда. Дъждовното време бе прието като добра поличба за берекет през тази година. И всички участници се раздадоха от сърце и душа на стадион „Септември” пред погледите на няколко хиляди зрители.Те превърнаха своето атрактивно представяне в истинска кукерска приказка.

Заради огромния наплив на участници за първи път международният фестивал на кукерските и маскарадните игри бе два дни. Над 40 групи с повече от 5000 участници в събота и неделя представиха най-доброто от кукерската традиция в България.

Страховити маски, уникални костюми, красиви танци, носии и усмивки, атрактивни образи на попове, колоритни младоженци, старци, мечки, мечкари, представяне на български обичаи. Всичко това завладя и днес присъстващите на фестивала.„За хората в нашата община да си кукер е начин на живот. Не пестим нито време, нито нерви, нито пари, за да сме всяка година с нови костюми и да представяме нови сценки и обичаи. Традицията се пренася от деди и бащи на внуци и синове”, категорични бяха местните.

В община Симитли да си кукер е магия, все повече искат да усетят тръпката и удоволствието, че са част от тази изконна българска традиция.