Транспортният министър Росен Желязков не споделя виждането, че в страната има хаос по отношение на овладяването на пандемията. Това заяви самият той в интервю.

"Всички мерки се взимат според степента на нарастване на пандемичната ситуация. Вие помните, че имахме закон за извънредното положение, мерките след изтичането на неговото действие бяха ясно предвидени, както и срока за продължаване на определени мерки за икономиката, така и за подготовката на системата.

Виждате, че и в други страни, които са силно засегнати, мерките се вземат стъпаловидно. Не мисля, че правителството е закъсняло с мерките", коментира министърът.

"Самата медицинска гилдия прави взаимоизключващи се предложения за това кога пациентът трябва да постъпи в болница. Това е каскадно действие, което трябва да се взема предвид. Има гласове за пълен „локдаун“ и такива, че мерките в момента са много строги", добави още той.

Желязков е противник на пълното затваряне на страната.

Вижда се, че и при пълно затваряне и при настоящите мерки тенденцията е една и съща и е съпоставима, смята транспортният министър.

Що се отнася до случаите на пациенти, на които им е отказан прием в лечебни заведения, Желязков коментира, че „това е организационен проблем, който мениджмънтът на болниците успява да преодолее, но има създаване на паника, защото когато един случай бъде популяризиран масово, създава разминаване на търсенето и предлагането на болничната услуга, затова медицинските протоколи се изясняват в движение“.