Заради високите сметки за ток, които нарастнаха три пъти от декември насам, освен без улично осветление някои общини ще останат и без водоподаване. Мрачната прогноза направи бившият регионален министър Николай Нанков пред БЛИЦ, който е подписвал за водната реформа у нас.

За да не се стига до криза в електрозахранването на публичен ресурс са необходими компесаторни механизми, с които да се излезе от кризата при режима на тока. Както добре знаем една криза след себе си води друга. Затова предупреди депутатът от ГЕРБ Николай Нанков, който има експертиза във ВИК-а сектора, а неговите колеги от миналата година предупреждават за спиране на електрозахранването при високи сметки.

От ГЕРБ настояваха за компенсаторни механизми още при актуализацията на бюджета през лятото на 2021 година, но те бяха отхвърлени от Асен Василев като финансов министър в служебния кабинет, припомни Николай Нанков.

С голяма тревога той съобщи, че има заплаха за общини, които са на водоподаване от електрически помпи да преминат на воден режим посред зима, а епидемията все още не е преминала.


репортер Димитър Патарински; оператор Съйко Съев, БЛИЦ ТV

Според Нанков най- потърпевши от режима на тока ще бъдат тези ВИК-а дружества, които водоподават питейна вода на домакинствата.

Екологичните изисквания от Европа за чиста питейна вода накара водните оператори да преминат към помпажен способ, който водоподава с електрическо захранване към потребителите директно от водоизточника и земните недра.

Опозицията показа жълт картон на управляващите, защото малко говорят за проблемите във ВИК-а сектора, който по думите на Николай Нанков се оказа потърпевш от енергийния скок на цените у нас.

"Тук говорим за невъжможността на ВИК-а оператора да водоподава до българските граждани. Помпажният способ за разлика от гравитачния се захранва на 90% с електрически помпи. Тази вода се предоставя пречиствайки се от станции за питейни води" - пояснява технологията Николай Нанков.

Той намекна, че 80% от гражданите у нас са обхванати от услугата "пречистване на отпадъчни води" - това са средствата от европейски програми, които отговарят на зададените норми от Брюксел - " По- чиста околна среда, по чисти води в българската природа" - така Николай Нанков обоснова направените инвестиции от правителствата на Бойко Борисов с европейски пари.