Първата българска телевизия в Латинска Америка започва излъчване от Аржентина. Това съобщи нейният създател Иван Цанков по време на 15-ата Световна среща на българските медии в Тирана, съобщава „Български новини“.
 

Новата медия ще се казва „Лос Булгарос ТВ“ и започва излъчване в началото на 2020 г. Първоначално телевизията ще излъчва 30-минутни предавания един път месечно, с тенденция да бъде увеличен обемът на програмата. Финансирането е изцяло частно.
 
По време на панела „Право на информация: Трансформации на медийните бизнесмодели след бума на безплатно съдържание“ Цанков припомни, че медийната сфера на Аржентина има ярка българска следа.
 
Радиоразпръскването в началото на 20-те години е дело на един от пионерите в тази област. Той се казва Хайме Якелевич и е роден през 1896 г. в София.
 
В началото на 30-те години вече притежава три радиоканала. Създава и първия аржентински телевизионен канал – „Канал 7“, който съществува и до днес.
 
Йосиф Давидов от „Нова дума“ – Испания, разказа за ръководеното от него издание. По думите му то има 10 000 тираж при 126 000 регистрирани българи в страната. Разпространява се в 1260 будки в Испания.
 
Срещата в Тирана продължава с панела „Медии и култура: Загиват ли културните формати?“. По-късно днес е официалното закриване на форума.