Пловдивчани, живеещи в радиус от 3-4 километра от Столипиново всяка вечер са подложени на жесток шумов терор от ромски сватби. Тържествата продължават с часове по улиците, а музиката се чува чак до "Тракия", пише TrafficNews.

"Вечер не мога да отворя прозореца. Имам чувството, че тонколоната е на терасата", възмущава се пловдивчанин, който живее в комплекс "Елит".

Същата е ситуацията и в "Панорама Парк" до хотел SPS. Живеещите там , освен на звуков терор са подложени и на системен "обстрел"  от фойрверките, които се изстрелват директно покрай терасите им от ресторант "Мавруда". Сигнали имаме включително и от живеещи в блок 16 в ЖР "Тракия". 

Според потърпевшите шумните празненства започват около 18 часа и понякога приключват след полунощ, в нарушение на всички норми. 

Месеците юли и август са топ сезона за сватби в ромската махала. Тогава почти всички гастърбайтери се прибират за ваканция и тържествата там са ежедневни. По традиция организаторът на сватбата кани всички, на чиито сватби е бил гост като обичаят повелява неговите гости да му дарят същата сума или по-голяма от тази, която той е дарил в миналото.

Мнозина предпочитат празникът да се проведе на улицата, защото така сватбата ще бъде видяна от много хора, а освен това няма да се налага да плащат наем на сватбена зала. Само че, докато пестят от зала, сватбарите превръщат в ад времето за почивка на останалите граждани. 

Имат ли институциите полезен ход и как шумовият терор може да бъде спрян?

Разбира се с организация на работата, превантивна дейност и спазване на наредбите. Наредба №1 на Община Пловдив забранява провеждането на подобни тържества по улици,  тротоари и други нерегламентирани места.

След 23 часа през лятото е забранено вдигането на шум. Предварителната работа и предупредителните протоколи, които се връчват на организаторите на семейните тържества също дават ефект. 

Да се надяваме полицията, Общинска полиция и Общинска охрана да се намесят навреме преди края на сватбения сезон.