Близки на Владимир Каролев и групата, с която той е бил на трагичния си ски излет, са го издирвали с дрон до падането на нощта в неделя, пише "Телеграф".

Това става ясно от коментар на Иван Дяков във фейсбук. Според него, той и Явор Първанов, друг близък на Каролев, в 19:30 ч. са били в планината със спасителния екип на ПСС - Банско. За да ускори операцията Първанов лично е информирал спасителите кои са евентуалните маршрути, по които Каролев може да се е спуснал.

"С моя дрон оглеждахме района, по който може да се е спуснал от Вихрен, но единствените засечени хора бяха спасителите. Нощта ни попречи да продължим с огледа отвисоко", споделя Дяков.

Подготовка

"Владимир Каролев пострада от банално падане със сплитборд (б.р. - сноуборд, който се разделя на две и се превръща в ски за необработен сняг), на твърд, но умерено труден терен, който напълно отговаря на възможностите и подготовката му", сподели Първанов, който се е спускал в друг район на Пирин в същия времеви отрязък.

"Коректно екипиран, с каска, котки и всичко необходимо. Дори "спусъка" на Airbag раницата (б.р - приспособление, увеличаващо шанса за оживяване при лавина до 97%) е бил поставен. Не е бил сам, на върха е имало и други спускащи се. В този ден в долината имаше много хора", информира Първанов. Той сподели, че е имал информация за плановете на Каролев и по обичай се чули преди спускането.

Травми

Вчера състоянието на финансиста продължаваше да бъде тежко. В понеделник той бе настанен в "Пирогов" с тежка, съчетана травма.

"Направени са му всички необходими изследвания, които доказаха контузии и на вътрешните органи. Каролев е претърпял и хипотермия", съобщиха от спешното лечебно заведение в София.

Финансистът е настанен в Отделението по анестезиология и интензивно лечение към Клиниката по неврохирургия, а мултидисциплинарен екип следи състоянието му, уточняват от "Пирогов".