Оранжерии и ферми в чужбина са търсели 1800 наши гурбетчии само през тази година. За периода януари – юли 2019 г. в Агенция по заетостта са получени обяви за работа в чужбина от осем държави – Холандия, Дания, Испания, Португалия, Белгия, Великобритания, Швеция и Франция, съобщава “Труд”.

Само Испания е търсила над 1000 българи за бране на ягоди, а Холандия е била с най-много и разнообразни оферти за работа. Те са търсели 103-ма берачи на домати и чушки, краставици и ягоди в оранжерии и на открито.


В Дания е имало 101 работни места, а офертите за гурбетчии в Португалия, са били 60. Позициите за плодосъбирачи са били най-малко в Белгия (25).

Държавата, която най-много привлича българските гурбетчии, е Великобритания с 250 обявени свободни места за берачи на аспержи. Франция е имала 180 оферти за гурбетчии, а 30 са били позициите за берачи на плодове и зеленчуци във Франция.

Най-доходоносна за гурбетчии е работата във Великобритания, където плащат по 13 евро на час за бране и пакетиране на плодове и зеленчуци за 8 или 12-часов работен ден, шест дни в седмицата. В Испания нетното възнаграждение на ден може да достигне 40 евро.