Рибари правят нов, уникален по думите им, деликатес от дребния паламуд: “циганка”, пише "Труд". 

Морето продължава да ври от рибата, която вече е над 300 грама. Понеже расте, е много мазна, а това е предпоставка за кулинарен шедьовър, разказват морските. Най-голямата вкусотия в момента, е осоляването и, и приготвянето на така наречената “трахула”.

В същото време, рецептата е съвсем проста. “Циганката”, прясно наловена, се реже на шайби и се измива старателно, след това се осолява и стои в солта само 6 часа. После се измива отново и “трахулата” е готова.

Мнозина замразяват “циганката” във фризерите, за да може, когато пожелаят, да я размразят и да си приготвят “трахула”.

Рибарите обясняват, че се застраховат. Въпреки, че морето в момента е пълно с тази риба, не е ясно дали наесен, пасажите с вече едри екземпляри /по килограм/, ще минат край нашите брегове. Затова, сегашното изобилие, трябва да се използва. Най-запалените ловят на воля “циганка” и я правят на “трахула”. На пазара малкият паламуд върви по 15 лева.

Рибарите залагат на “циганката”, защото се съмняват, че паламудът има нова “магистрала”- през Царево и Ахтопол. Това означава, че пътят на “царя на морето” се е променил.

По принцип “циганката” “пътува” в посока Украйна и после се връща към Босфора. Именно обратният път интересува рибарите. Досега той минаваше край всички родни заливи, но напоследък се движи навътре и излиза към брега само в района на Царево и Ахтопол.