Царският дворец в Баня се продава за 11 милиона лева. Единственият безспорен имот на Симеон Сакскобургготски, наследен от баща му, се предлага заедно с винарската изба и лозя. Новината се разнесе в региона във връзка с делата, които наследникът на последния български цар Борис Трети води за останалите царски  имоти, пише "Марица".

Според местните преди около два месеца в Баня са идвали купувачи, които са оглеждали  къщата на Симеон Сакскобургготски. Но до сделка не се е стигнало заради утроената цена на имота, предлаган за 2.5 милиона евро в руски сайт през 2014 година. 

Тогава местен човек разказа, че в градчето е идвал руснак, млад мъж, който се представил за работещ в сайта, публикувал обявата за продажбата. Той споделил, че посещава Баня специално заради тази обява. 

Ключът за двореца в Баня се държи от винарска изба „Розова долина” АД. Дружеството се грижи за имота на царя, а още след приватизацията на винпрома в края на 90-те години Сакскобургготски предостави фамилния герб за етикет на вината, произвеждани от ВИ „Розова долина”. 

Последната ми среща със Симеон Сакскобургготски бе в двореца "Врана" на неговия юбилей, заяви кметът на градчето Стамен Гешев. Месец по-рано той получи покана за честването на 80-годишнината на царя редом с коронованите глави от европейските кралски дворове, братовчеди на рожденика и българските премиери от последните десетилетия. Сакскобургготски бе заявил на Стамен Гешев, че скоро ще си дойде в Баня. 

Дворецът в Баня бе първият адрес на Сакскобургготски в България след завръщането му  от изгнание през 90-те години. Няколко пъти той упражни правото си на глас в Баня, а през 2002 година съдейства изцяло за обявяването на Баня за град. 

Нямам информация за действията и намеренията на царското семейство относно имота им в Баня, заяви вчера изпълнителният директор на винарска изба „Розова долина” Петър Герджиков. Не заемам позиция, която задължава собствениците да ме информират за сделките, които планират, уточни той. 

Винарската изба поддържа обекта. А от близо две години дворецът е отворен за посетители. 

Дворецът в Баня е единственият безспорен имот на Симеон Сакскобургготски от  преди 1947 година, когато България бе обявена за република. 

Сградата е построена и завършена през 1929 година. Тя е проектирана от архитект Иван Васильов, едно от светилата в архитектурата. Тя  е издържана в духа на българските традиции. Сградата е двуетажна, голям салон и трапезария посрещат гостите на партерния етаж. В къщата се пазят лични вещи на цар Борис Трети, както и много семейни снимки, албуми и подаръци на Симеон Сакскобургготски. 

В двора има и друга, по-малка сграда, в която навремето е била настанена охраната на Борис Трети. Преди повече от 20 години е устроена като дегустационна зала. 

Паркът около къщата също е забележителен. Той е строен заедно с нея по всички правила на парковото изкуство и в него продължават да растат ценни дървесни видове и рози.