В България има тотално нежелание да има единен регистър на използваните СРС-та. Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, предаде „Фокус”.

Цацаров обясни, че НБКСРС контролира процедурите, дали искането е подадено от компетентен орган, дали разрешението е дадено от компетентен орган, дали разрешението е дадено за тези състави от НК, за които въобще е позволено това да се ползва, има ли съдийско разрешение, спазен ли е срокът и правилно ли е неговото удължаване. НБКСРС също контролира да не би след като 6-месечният срок е изтекъл по заявка на един орган, не се е стигнало до спекула до това друг орган да го направи.

„Стигнало се е, защото в България има тотално нежелание да има единен регистър на използваните СРС-та – съдията във Видин не знае какво прави съдията в София”, подчерта Цацаров. „От моя страна има такова желание. Аз навсякъде съм предлагал, още като съдия, такъв регистър. Това може да стане с изменение в Закона за СРС – толкова просто. Има ли пречка този регистър да бъде не в МВР, не в прокуратурата, а в контролния орган – НБКСРС? Няма. Тогава отиваме към отговора на въпроса – към тези правомощия на Бюрото може ли да ми кажете защо е нужно на членовете на Бюрото да четат материалите, до които има достъп разследващите и защитата. Т.е. след като е проверил кой и кога е издал разрешението, законно ли е, в правилния ли срок, защо му е на г- н Рашков да чете съдържанието на телефонните разговори”, каза още Сотир Цацаров. Цацаров посочи, че през 2015 година Бойко Рашков е заявил, че НБКСРС разполага с методика за извършване на проверка.

„Методиката не е нещо тайно. Аз поисках тази методика с писмо – не ми бе отговорено. Поисках я с второ писмо – не ми бе отговорено. Поисках я с писмо до всеки от членовете на бюрото – пак не получих методиката. Аз твърдя, че те май тази методика я нямат. Тогава получих писмо от г-н Рашков, с което той ме помоли да изпратя указанието, което указание съм издал с правомощията си като главен прокурор спрямо прокуратурите и проверките им към националното бюро. Това указание е публично. Ще го предоставя в парламента”, каза Цацаров.

По думите му в това указание е записано, че на членовете на НБКСРС се оказва пълно съдействие, включително с достъп до документи и помещения. Въпросът е дали членовете на бюрото имат достъп до веществените доказателствени средства – записания разговор, до продукта от СРС.