„Роми изтърбушиха свободните апартаменти в блок 47 в Бобов дол. Изкъртиха вратите и пробиха комините на последните 2 етажа.


През зимата пушекът от печките ще влиза директно в жилищата ни. Страх ни е и за имуществото ни. Набезите им не престават, а сме на метри от полицейското управление”, оплакаха се живущи в 10-етажния блок, цитирани от Struma.bg.

„Живея в Благоевград, но имам и апартамент в бл. 47 в Бобов дол. Не бях ходила една година. Тези дни отидох да го нагледам и останах поразена. Всички апартаменти около моя са изтърбушени.

Няма дограма, няма мебели. Всичко е унищожено. Моят апартамент е с блиндирана врата и не са успели да влязат вътре и да го опустошат”, заяви Вера Василева и допълни:

„Била съм на 1 годинка, когато родителите ми са се заселили в Бобов дол. Израснах там, в този блок, в този град. Сега като ходя, се натъжавам. Не само нашият блок се опустошава.

Голяма част от блоковете в кв. “Еверест” са ошушкани, дори и тапетите са свалени. Блокът е ведомствен, на мини “Колуш”, които са в ликвидация. Управителят Иван Иванов пуска наематели цигани.

Те живеят по няколко месеца, докато не унищожат всичко в апартамента, и си тръгват. Къртят дюшемето и черчеветата на прозорците и вратите, с тях палят печките.

Полицията е безсилна да се справи с проблема. Писали сме жалби, но резултат няма”, заяви Вера Василева.

Домоуправителят на блок 47 е Райка Иванова, която живее в него от 70-те години на миналия век, когато той е построен.

Ето какво разказа тя: “От 37 апартамента само в 6 има постоянно живеещи. Непрекъснато идват роми наематели, но вместо да се грижат за имуществото, те го унищожават. Десети и девети етаж са напълно унищожени.

Наемателите даже са пробили и комините, които са направени от дебел бетон. Какво са търсили там, не зная. Сега през зимата пушекът от печките ще се събира на стълбището. В апартаментите на тези етажи няма нищо.

Дограма, дюшеме… всичко е изтърбушено. Идват ромски семейства, живеят по няколко месеца и си тръгват, като оставят след себе си руини. Има апартаменти, които са закупени още преди години, но собствениците им ги напуснаха и си отидоха по родните места, след като бяха затворени рудниците.

Те не идват често, но голяма част от тях заварват голи апартаменти, без обзавеждане, без дограма и покъщнина и повече не се връщат.

Покривът тече като из ведро при дъжд. Ние живеем постоянно 6 семейства в блока. Собственици сме на апартаментите, в които живеем.

Влагата от покрива стига до 7-ия етаж. Заради вандалските прояви често търся помощ от полицията. Идват полицаите, вандалите се скрият и после пак идват.

Пращали сме жалби и до кметството, но помощ отникъде няма”, заяви Райка Иванова.

Ситуацията в блок 47 не е единичен случай в миньорския град. След затварянето на мината голяма част от жителите на Бобов дол се върнаха по родните си места и изоставиха домовете си, други заминаха в Чехия да си вадят хляба.

От създалата се ситуация се възползват роми и вандали и опустошават жилищата в града. В кв. “Еверест” цели блокове са изтърбушени и стърчат като призраци – само тухли и дупки от откачените прозорци и врати.


Така изглеждат опустошените от роми апартаменти