На ужасяваща гледка в харманлийската ромска махала, известна като Хаджияневото герме, се натъкнал 63-годишният Георги Стойков на 16-и миналия месец. В треволяците край улица "Васил Левски“ лежал обезобразеният труп на 53-годишната Валентина Христозова. Тялото било разкрачено, с ръце, свити в неестествено положение, пише Марица

„Кошмарна и потресаваща гледка. Неописуем ужас. Потресени сме. Това е сред най-бруталните и жестоки престъпления в региона”, коментираха полицаи с дългогодишен опит.

Малко след като Георги се обадил в Районното, на мястото пристигнали криминалисти и униформени, които блокирали района. Няколко часа по-късно дошли и специалисти по разследването на тежки престъпления от столичната Главна дирекция „Национална полиция”. За разпити били привикани над 20 души, включително и подалият сигнал в управлението 63-годишен харманлиец.

Установено било, че с жертвата е блудствано.

Къщата на убитата ромка било на 100-200 метра от мястото, където е открито тялото. Станислава - внучката на Валентина Христозова, разказала на разследващите, че баба отишла за банички и повече не се върнала. Впоследствие било установено, че жертвата също е пила преди смъртта си, и то доста. В кръвта имало над 2 промила алкохол.

Отказ на жертвата да прави секс е мотивът за бруталното убийство, съобщиха източници от полицията на 20 март, след като същия ден бяха арестувани заподозрените за гнусното престъпление. Те са 18-годишният Асен Симеонов Ангелов и 21-годишният Андрей Антонов Демирев. След изтичането на 24- часовото им задържане с постановление на окръжната прокуратура на двамата бе повдигнато обвинение в блудство и убийство, извършено по особено жесток и мъчителен начин на 53-годишната жена. Срокът им за престой зад решетките бе удължен на 72 часа.

На 22 март държавното обвинение внесе искане в Хасковския окръжен съд за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Заседанието се гледа при закрити врата по искане на защитата и заради специфичните обстоятелства. Разбра се обаче, че и двамата не спестяват нищо от изпълнения с агресия и ужаси разказ за действията си и признавали стореното.

След престъплението се укрили от издирващите ги органи на реда. И заради това Темида постанови и двамата да останат заключени в следствените килии. Информирани допълниха, че и Асен, и Андрей казали, че се разкайват за стореното. Дори поднесли съболезнования на близките на Христозова.

Междувременно запознати със случая обясниха, че убийството е извършено между 12 и 3 часа след полунощ в петък срещу събота. Двамата младежи се напили с ракия и бира. После тръгнали безцелно, когато видели падналата на тротоара жена. Валентина била в отблъскващо и безпомощно състояние - повърнала върху себе, а също и оплискана от собствената си урина от поетото количество алкохол преди фаталната среща.

„Хайде да те чукаме, ма”, поискали Ангелов и Демирев. Заваляно, Христозова им отказала и им рекла да си вървят. Това отключило у младежите нечовешките им инстинкти. Така те започнали изключително жестоката гавра с безпомощната жена. Блудствали с жертвата си многократно. Гаврили се с нея орално и анално. Докато единият осъществявал акт, другият мастурбирал върху тялото. После се сменяли, като непрекъснато биели беззащитната си съгражданка. Сред гнусните гаври, за които двамата признали, те опитали да запалят косата на Валентина. Със запалка горили и космите по интимните части.

Гаврата продължила три часа. Накрая Асен и Андрей умъртвили жертвата си ритници в главата. Те скачали върху тялото.

„Беше супер яко“, рекъл единият.

„Абе, май прекалихме с тази, дай да ходим да си намерим по една хубава проститутка, че ми се е... още, ама по-нормално“, отговорил другият. След тези реплики харманлийците си тръгнали от мястото на ужасите.

На 28-и миналия месец Андрей Демирев поиска да бъде пуснат от следствения арест. Апелативният съд в Пловдив обаче отхвърли жалбата му и потвърди определението на хасковските окръжни магистрати, с което му бе наложена най-тежката мярка за неотклонение. Съучастникът му - Асен Ангелов, не е обжалвал за излизане от килията. Апелативните магистрати приеха, че от събраните до момента гласни, писмени и веществени доказателства се извежда обосновано подозрение, че Демирев е съпричастен към извършване, в съучастие, на двете престъпления, в които е обвинен. Определението бе окончателно.

„Познавам Асен. Бяхме в един клас. Агресивен е и не е с акъла си. Биеше децата в училище, не влизаше в час. Баба се пропи преди 5-6 години, след като се раздели с мъжа си”, разказа пред репортери внучката на жертвата. „Искам смъртна присъда и за двамата, баба няма да се върне”, заяви Станислава.

За извършено убийство с особена жестокост, по особено мъчителен за жертвата начин, възползвайки се от безпомощното <210> състояние, се предвижда наказание от 15 до 20 години решетки или доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.
„При условие че и двамата са признали вината си и поискат разглеждане на делото по съкратено съдебно следствие, те ще се разминат с най-тежкото предвидено от закона наказание”, коментираха юристи.

Асен Ангелов, който към момента на зверското и гнусно престъпление няма навършени 20 години, по закон не може да получи максималната доживотна присъда без право на замяна, обясниха още вещи в правото.