Централната избирателна комисия (ЦИК) си хареса сградата на бившия Нотариат за нова централа, в която да се помещава. Оказва се, че комисията е тръгнала на нова порция огледи, като в средата на януари е получила напомнително писмо от шефката на НС Цвета Караянчева с питане как върви търсенето на здание за нейните нужди, пише в. Монитор.


От ЦИК трябва да се изнесат от бившия Партиен дом, където в момента се помещават, тъй като ръководството на НС планира депутатите да преместят там и пленарните си заседания през септември. Именно за тази цел вече няколко години тече трескав ремонт на зала „Света София“, която вече е готова и в момента вървят довършителни работи.

Сагата с търсенето на нов дом на изборната администрация обаче продължава с пълна сила, като досега от ЦИК оглеждаха множество имоти – над 10, които все се отказваха неподходящи за техните нужди. Сред тях бе дори бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя.

Членове на ЦИК дори имаха идея да се пренесат в настоящата сграда на НС, след като депутатите пренесат дейността си изцяло в реновирания Партиен дом.

Сега на комисията са предложени нови 4 имота, един от финансовото ведомство, а останалите три от парламента, въпреки че не са негова собственост. Единият от тях е именно Нотариатът, който в момента се стопанисва от КПКОНПИ. Другите три са 4-етажна сграда на „Цариградско шосе“, собственост на военното министерство, два етажа от сграда на държавното предприятие „Минпроект“ край Студентски град, както и бивша дирекция на полицията, която сега е на МОН.

Всъщност от всички тези имоти на членовете на ЦИК най-много допадал Нотариатът, тъй като се намира в центъра на София и разполага с паркинг. Неин недостатък бил само, че сградата е стара, със особен статут и имала нужда от ремонт. Отделно от това в нея нямало голяма зала, която да се ползва по време на избори, за да се въвеждат данните от общинските избирателни комисии.

Именно затова членове на ЦИК изразяват мнение, че ако се стигне до избор на този имот, то трябва да се направи под условие, че при избори обработката на резултатите ще става другаде или по традиция в някогашния Партиен дом.

В същото време бившите казарми на МО се оказали без ток и вода, а и за обновяването на сградата щял да бъде нужен инвестиционен проект и мащабен ремонт. От сградата на „Минпроект“ пък предлагали 12-и и 13-и етаж, които обаче били много тесни и не подлежали на никаква реконструкция.

Тъй като всички здания имат недостатъци, от ЦИК ще искат среща с НС и МС, за да се уточни колко време имат за ремонт. Иначе от комисията продължават да работят по доклада си за изборите, в който трябва да препоръчат и законодателни поправки на депутатите. Към момента една от тях е наименованията на местните коалиции отново да включват имената на кандидатите, издигнати от тях за кмет. В момента това е забранено от ИК, като коалицията носи името само на една от партиите, а останалите се изписват в скоби, което създавало трудности при изписването им в бюлетините.

На свой ред работната група в НС, която работи паралелно по бъдещи промени на изборните правила, се събра във вторник. На сбирката депутатите трябваше да обсъдят списъците, а по предложение на ГЕРБ да зачекнат и темата за машинното гласуване. Миналата седмица властта даде заявка, че ще се върви към пълно въвеждане на машинно гласуване.

В момента ИК предвижда машинен вот без хартиени бюлетини, да има само в секциите в страната за разлика от тези в чужбина, малките с до 300 избиратели и специалните - по кораби, в болници, затвори и домове, както и подвижните. Въпреки това шефката на правната комисия в НС Анна Александрова продължава да смята, че хартиените бюлетини няма как да се премахнат изцяло, защото това би създало опасност пред целия изборен процес, а че целта на БСП, която защитава машинното гласуване, била провал на вота догодина.

Така, ако един вот на машина отнемал около 5 минути, то за 16 часа през едно устройство щели да могат да минат около 200 души. Това означавало, че в големите секции трябва да има по две или три устройства. Затова пред работната група изникна задачата да обсъди и въвеждането на сканиращи устройства – четци за бюлетините, не само за броенето на резултатите, но и при гласуването, както предлагат от ДПС от доста време.

За целта на сбирката й във вторник бяха поканени както представители на ЦИК, така и на Спортния тотализатор, който използва подобни четци за тото фишовете. Идеята бе при попълване на бюлетината избирателят да я пъха в четеца и той да я сканира. Ако е сгрешена, четецът трябваше да я връща, на избирателя да се дава нова, а опиите да са два или повече. А така да се намалят недействителните бюлетини, които на последните местни избори достигнаха 15%.

След края на сбирката на работната група обаче стана ясно, че към момента няма пълен консенсус за машинния вот, освен за типа устройство. По-скоро ще се върви към запазване на досегашните машини с дисплей, които пускат хартиен отпечатък. От ГЕРБ също така продължават да изразяват опасения относно това какво ще се случи, ако например токът спре или някой избирател иска да гласува с обикновена бюлетина. Освен това оказало се, че реализирането на идеята за въвеждане на четци за сканиране на бюлетините при гласуване, за каквито настояват от ДПС, би излязло много по-скъпо. Отделно от това бюлетините били много по-дълги от тото фиша.

От Спортния тотализатор обяснили по време на срещата, че един такъв четец струва около 3000 евро, което по думите на Александрова е много над цената за една обикновена машина за гласуване. Именно затова било решено следващата седмица да се пристъпи към обсъждане на конкретни текстове. Относно списъците пък депутатите и експертите са отхвърлили идеята на БСП за активна регистрация.

По думите на Александрова една от критиките на ЕС е именно дописването в списъците, а с една активна регистрация, това би се задълбочило. Имало и предложения от ГЕРБ за въвеждане на т.нар. изборен адрес, след като в списъците има около 1 млн. българи, които живеят в чужбина, но имат постоянен адрес у нас. Но до консенсус и относно тази идея така и не се стигнало. За сметка на това от ГЕРБ са твърдо решени на следващото заседание на групата да предложат текст, според който в секциите в страната ще има възможност за гласуване и с хартиени бюлетини, и с машини.