Църквата няма да се примири със съжителството без брак, което Парламентът вече прие на първо четене, стана ясно на започналата днес в Рилския манастир втора сесия на Шестия църковно-народен събор. Форумът ще продължи до 12 октомври.
"Църквата никога няма да се примири с онова, което става. Тя винаги е била върху устоите на семейството, това е едно от тайнствата й. Бракът е осветен от Бога и ние никога няма да се примирим със свободната му форма", категоричен беше протойерей Ангел Ангелов, говорител на църковно-народния събор. Декларация с категоричното становище на църквата ще бъде гласувана на събора и изпратена в Парламента.

В събора участват 125 делегати. На него предстои да бъдат приети останалите 206 члена от новия устав на Българската православна църква, след като на първата сесия бяха приети 33 члена. Участниците в събора решиха, че митрополитите трябва да са членове на БПЦ, да са от черното братство и да имат поне три години в манастир, както и да носят името на добрия духовник. Прието бе, че кандидатите за епископи трябва да са не по-млади от 35 години и не по-възрастни от 70 години. Това автоматично се отнася и за митрополитите, тъй като владика се избира сред свободните епископи. Досега възрастов ценз имаше само за патриарха. Очаква се такъв да бъде въведен и за свещениците и дяконите. /БЛИЦ