Млади варненци са решили да навлязат в живота по твърде спорен начин. Едно от местата на които се събират абитуриентите във Варна е Морска гара, в последните дни там е пълно с усмихнати броящи до 12 младежи, съобщи Булфото.

Сред някои от класовете които празнуват балони с райски газ са особено популярни.

Снимка: Булфото

Парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места.

Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха приети единодушно на първо и второ четене в едно пленарно заседание. 

Снимка: Булфото

Промените предвиждат забрана за продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.

Снимка: Булфото

 Проблемът с райския газ е, че той създава нереална представа за действителността и след неговата употреба съществуват реални рискове за изпълнение на ежедневни рутинни действия, като ходене или изкачване на стълби.

Снимка: Булфото

Лицата, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните, защото халюцинират, изпадат в психоза, дори до самоубийство.

Събрани са данни за състояние на силен световъртеж, гадене и повръщане. Райският газ при децата влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук