На традиционния си брифинг от Националния оперативен щаб изнасят последните данни за размаха на епидемията от коронавирус у нас в понеделник 1 юни. 

Цифрите са изнесени от главният национален здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"За вчерашния ден нямаме новозаразени деца до 18 години, няма починали и няма заразени медицински лица" поде той. 

"346 проби са взети, от които има 6 положителни. 4 са в София, един в Благоевград и един в Пазарджик. Трима са настанени в болница", каза той. 

"Днес близо 50 000 деца се явяват на матури. Успешно полагане на изпитите им пожелавам и искам да уверя и тях и родителите им, че са взети всички мерки и училищата ни са едни от най-безопасните места", заяви Кунчев. 

БЛИЦ припомня, че доц. Димо Димов огласи в неделя на 31 май, че за последните 24 часа положителни проби за коронавирус в страната са дали 14 лица. 

Общата бройка на лабораторно потвърдените е 2513 души. 

"Активност е забелязана в 7 области - 3 лица в София (те са амбулаторни), Сливен - 4, Разград - 2, Ямбол - 2, Благоевград, Видин и Пазарджик - 1 констатиран случай", заяви секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов. 

"1 дете на 4 години е констатирано за последното денонощие. Този случай е пряко свързан с медицински персонал. Става въпрос за лекарка и детето ѝ. Има два нови случая на заразени медици за последното денонощие", каза той. 

"Има нови 10 случая на излекувани", заяви Димов. 

"Има един нов смъртен случай за последното денонощие. Той е на 64-годишна жена от Сливен, която е с придружаващо заболяване диабет", каза Димов. 

Към 31 май неделя на болнично лечение са 161, като 17 от тях са в интензивни отделения. 

БЛИЦ припомня, че днес падат няколко тежки забрани, които бяха наистина мразени от всички българи. Управителите на заведения вече ликуват, след като държавата с днешна дата им разрешава да отворят и вътрешната част на обектите си

Това не е единствената мярка на здравния министър Кирил Ананиев, която пада в днешния ден. 

Променя се задължителната карантина за част от страните в Европа. Гражданите пристигащи от тях, както и превозвачите няма да е нужно да стоят 14 дни изолирани, при влизането си в страната ни 

В световен мащаб броят на заразените с коронавирус продължава да расте. По данни на сайта worldometers.info, към 8 часа тази сутрин с новата инфекция са се заразили 6,267,407 души. Броят на смъртните случаи вече надхвърля 373,961, а на излекуваните - 2,847,539.

Общият брой на починалите от вируса в САЩ е вече 106,195, с което страната официално води в черната класация на заразата. Болните от К-19 там са общо 1,837,170.

Втората най-засегната държава в международен план е Бразилия, където броят на заразените достигна 514,992, а броят на починалите е 29,341.

Топ 3 в черната статистика попълва Русия, където заразените са 405,843. Изключително ниската смъртност от К-19 в страната обаче се запазва и там жертвите на вируса са едва 4,693.

В Европа с най-много заразени е Испания. Там положителни проби за коронавирус са дали общо 286,509 души. Починалите са 27,127 души.

На второ място в Европа по брой заразени и на второ място в черната статистика по брой починали се нарежда Обединеното кралство. Във Великобритания заразените с коронавирус са 274,762, а починалите 38,489 души. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!