На традиционния си брифинг от Националния оперативен щаб изнасят последните данни за размаха на епидемията от коронавирус у нас в неделя 31 май. 

Изследвани са 606 проби чрез PCR методът и са установени 14 нови лица с коронавирус. Общата бройка на лабораторно потвърдените е 2513 души. 

"Активност е забелязана в 7 области - 3 лица в София (те са амбулаторни), Сливен - 4, Разград - 2, Ямбол - 2, Благоевград, Видин и Пазарджик - 1 констатиран случай", заяви секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов. 

"1 дете на 4 години е констатирано за последното денонощие. Този случай е пряко свързан с медицински персонал. Става въпрос за лекарка и детето ѝ. Има два нови случая на заразени медици за последното денонощие", каза той. 

"Има нови 10 случая на излекувани", заяви Димов. 

"Има един нов смъртен случай за последното денонощие. Той е на 64-годишна жена от Сливен, която е с придружаващо заболяване диабет", каза Димов. 

Към настоящия момент на болнично лечение са 161, като 17 от тях са в интензивни отделения. 

БЛИЦ припомня, че проф. Кантарджиев огласи в събота, че на 30 май броят на новозаразените с COVID-19 е едва 14 за цялото денонощие.  
От тях в болница са четирима, а останалите 10 са на домашен стационар.

Изследвани са 1353 проби. 

Активните области в страната, засегнати от COVID-19, са шест. Новите случаи са регистрирани в Пазарджик и Плевен по един, в Разград - два, Сливен - 4, София - 5 и Ямбол - 1. 

Общият брой на излекуваните е 1064 души. 

За изминалото денонощие има и трима починали от коронавируса - жена на 78 години в Пазарджик със сърдечна недостатъчност, 64-годишна жена в Пловдив с диабет , както и мъж в УМБАЛ „Света Анна“ на 84 години.

Сред новите случаи е бебе на 9 месеца в София, което няма симптоми. 

БЛИЦ припомня, че в съботния ден премиерът Бойко Борисов огласи за поредна забрана, която пада с цел да се помогне още един сектор в страната

По-късно на 30 май здравният министър Кирил Ананиев подкрепи това и със заповед, която позволява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения, в т.ч мероприятия на изложбената индустрия, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Още в петък пък отпадна една от най-мразените забрани, касаеща хора, които влизат в страната ни. Ананиев издаде заповед, с която регламентира влизането в Р България, считано от 1 юни, транзитното преминаване през територията на страната, както и поставянето под 14-дневна карантина.

В световен мащаб броят на заразените с коронавирус продължава да расте. По данни на сайта worldometers.info, към 8 часа тази сутрин с новата инфекция са се заразили 6,160,295 души. Броят на смъртните случаи вече надхвърля 371,006, а на излекуваните - 2,738,284.

Общият брой на починалите от вируса в САЩ е вече 105,557, с което страната официално води в черната класация на заразата. Болните от К-19 там са общо 1,816,820.

Втората най-засегната държава в международен план е Бразилия, където броят на заразените достигна 499,966, а броят на починалите е 28,849.

Топ 3 в черната статистика попълва Русия, където заразените са 396,575. Изключително ниската смъртност от К-19 в страната обаче се запазва и там жертвите на вируса са едва 4,555.

В Европа с най-много заразени е Испания. Там положителни проби за коронавирус са дали общо 286,308 души. Починалите са 27,125, като БЛИЦ припомня, че за последните 24 часа бяха констатирани само 4 смъртни случая

На второ място в Европа по брой заразени и на второ място в черната статистика по брой починали се нарежда Обединеното кралство. Във Великобритания заразените с коронавирус са 272,826, а починалите 38,376 души. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!