Есента вече дойде и на много места в страната хората вече приготвят зимнината си. Северозападна България сега е активният период за кисели туршии.

Те по традиция са неизменна част от трапезата в региона.Тази година обаче цените на зеленчуците са доста високи. Карфиолът поскъпна рекордно.

Филка Стоянова от врачанското село Лиляче вече е направила първите 2 дози буркани от любимата на цялата фамилия зимна салата. Най-скъпият зеленчук вътре е карфиолът, предава Нова тв.

Цените полудяха

„Намерих го на 4 лв. на пазара. Миналата година беше 2.50 лв. и купих направо 7 килограма. Успях да направя 44 буркана”, разказа жената.

Търговците твърдят, че трудно биха могли да паднат под тази цена, защото тя основно зависи от производителите, които имаха трудно стопанско лято.

Лесна и хрупкава парена туршия, свършва за минути

Само за първите буркани, които направила Филка купила карфиола, зелето и морковите за повече от 30 лева. Спестила си само разход от 3 лв. на килограм за чушките, защото ги произвежда.

Излезли 16 буркана, а към сумата от 40 лв. не са добавени нито цената на целината, нито горивата за приготвяне, нито времето на домакинята, нито труда ѝ. Въпреки, че е отличен готвач, тя няма идея с какво може да замести скъпия карфиол в рецептата.

Ако въобще има движение надолу в цените, то ще е пренебрежимо малко, твърдят търговците. А така излиза, че тази зима буркан домашно приготвената туршия в мазето ще ни струва минимум 3-4 лв.