Медиите в Европа неправилно отразявали опита за военен преврат в южната ни съседка. Това обяви на брифинг с журналисти генералният консул на Република Турция в Бургас Ниязи Акйол, предаде кореспондентът на bTV в региона.
12 дни след кървавия неуспешен военен преврат в Турция - 12 хиляди души са задържани, а броят им продължава да расте. Обявеното извънредно положение било подобно на Франция, където е за шест месеца вместо за три. Френското правителство дори спря действието на европейската харта за правата на човека.
„След като има вече един такъв пример, обявяването на извънредното положението в Турция, за съжаление, се отразява от западните медии като крачка назад от демокрацията, като отнемане на демократичните права в страната. Ние смятаме, че това се прави умишлено и е продукт на негативно отношение“, изтъкна Акйол.

1873-ма съдии и прокурори са задържани, а близо 3 хиляди отстранени от длъжност. Причината е участието им в обявената за терористична организация ФЕТО. Към нея били и арестуваните 42-ма журналисти. „Имаше медии, които симпатизираха на това движение, дори имаше медии, които бяха техни. Тяхното задържане не е за това, че са опозиция на правителството, а просто защото са свързани с това движение”, допълни консулът.

Масовите арести и уволнения не са „война спрямо опозицията“, категоричен е генералният консул на Турция.