Надпреварваме се с времето. Имаме нужда от още спасители.  Това заяви посланикът на Република Турция у нас Айлин Секизкьок в ефира на Нова телевизия.

"Страхувам се, че броят на загиналите при труса ще продължи да нараства. Информацията се променя всеки част. Говорим за население, което е два пъти по-голямо от населението на България.

Разрушенията са огромни. Бяхме подготвени. Знаем, че се намираме на разломна линия. Но трусове с магнитуд от 7,7 и 7,5, които едновременно ни разтърсиха – това е нещо невероятно", подчерта тя.

По думите ѝ има двама души, които са с двойно – българско и турско гражданство, които все още са в неизвестност. „Това, което ние знаем, че има двама български граждани, за които предполагаме, че са изчезнали.

Най-точна информация обаче може да даде посланика на България в Турция Ангел Чолаков, който в момента е в Адана. Той незабавно замина за района на бедствието, където текат спасително-издирвателни операции, за което му благодарим”, посочи дипломатът.

Н. Пр. г-жа Секизкьок в момента най-голяма нужда има от екипи за издирвателни дейности.

„Състезаваме се с времето. След четвъртък няма да имаме никаква надежда за спасяване на оцелели изпод руините. Имаме нужда от изпращането на още спасителни екипи. Имаме нужда и от палатки, одеала, генератори и отоплителни уреди за пострадалите от труса". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук