Навръх Йордановден е починал д-р Станислав Несторов, известен хирург и изобретател от Добрич, съобщава Про Нюз Добрич, позовавайки се на негови приятели.

Д-р Несторов е роден през 1949 година. Той бе хирург-ортопед с над 30-годишна практика, работил в университетска болница. Изобретател и производител на медицински устройства, като със своя колектив от Дружество “Студио д-р Несторов” разработва различни ортопедични фиксатори и консумативи.

В България са патентовани 12 от тях, сред които 7 и от световната патентна организация.

Има европейски сертификат за производството на ортопедичните изделия, които се изнасят и в съседни и други европейски държави. Отскоро медицинските изделия се предлагат и на такива огромни пазари като Китай и Бразилия.  

Преди години д-р Несторов бе областен координатор на Съюза на свободните демократи на Стефан Софиянски.


Д-p Станислав Несторов /вляво/ и шефът нo МБАЛ- Монтана д-p Тони Тодоров

Преди няколко години името на д-р Несторов нашумя и с това, че оперира момиче, което пострада в тежката катастрофа, причинена от пиян шофьор. Със счупен таз и с фрактура на крака девойката бе настанена в монтанската болница.

Д-р Станислав Несторов е поставил външен фиксатор на счупения десен крак на Елина. Устройството е изобретено от него. Вкарва се през кожата, без разрези и заменя класическите начини за лечение на счупени кости на крайниците.

Фиксаторът на д-р Несторов е за многократна употреба и може бъде използвана и при други пациенти след възстановяването на Елина. Той дари фиксатора, чиято цена е 2400 лв. на монтанската болница. МБАЛ д-р Ст. Илиев”.