Хиляди онкоболни предават Богу дух, осъдени от здравната ни система на адски болки, а близките им често изпадат в несъстоятелност. Лечението е скъпо, а здравната и социалната ни система нямат механизъм да подпомагат заболелите от рак. Бюрокрация и корупция се шири навсякъде. За да имаш достъп до социални грижи, е задължително да имаш ТЕЛК. Омагьосан кръг!

И ето и моето семейство бе сполетяно от коварната болест. Бившият ми съпруг Боян Боянов, който е баща на трите ми деца, бе диагностициран с рак на белия дроб. Реши да се лекува, въпреки че прогнозата не беше много добра, но нали надеждата умира последна. 

И се започна с ходенето по мъките

За зла участ го обраха и край - отказаха да му издадат лична карта. Оказа се, че адресната му регистрация е невалидна, тъй като от 2009 г. ателиетата не са жилища, нищо че той живееше там през последните 25 г. Наложи се да го регистрирам в моето жилище, за да може да отиде на лечение, което без лична карта не става.

С връзки го приеха в болница “Св. Иван Рилски”, където стана ясно, че има четвърта степен рак на белия дроб. Нямам представа как точно, но се оказа, че при изписването му от болницата няма издадена епикриза, не е диспансеризиран, нито пък има решение на ЛКК за заболяването си.

Просто пукна пролет, а после дойде и лятото... и докторите излязоха в отпуски. Той се влошаваше ден след ден и ето, дойде моментът за химиотерапията... Не му понесе. Положението стана критично, отслабна с 20 кг и стана невъзможно да се придвижва без чужда помощ. Двамата ни сина и дъщеря ни, която се върна от Германия, за да помага, се въртяха на смени край него.

Стана ясно, че има нужда от специализирана помощ. Наехме мед. сестра за системите и жена, която да помага. След повече от два месеца НЗОК благоволи да одобри искането за петскенер, който иначе струва над 3 хил. лв. Ракът беше плъзнал из цялото тяло

Морфинът не помагаше, болкоуспокояващите лепенки също се оказаха хем дефицитни, хем скъпи. Стана ясно, че онкоболните могат да се лекуват в специализирано медицинско заведение едва 20 дни, не повече! Държавни хосписи има, но те са претъпкани и в окаяно състояние, а цената на ден за престой в частен такъв е 150 лв., без включени лекарства, памперси и т.н.

Но да си дойдем на думата.

Някак си след 4 месеца ходене по мъките най-сетне събрахме документите за освидетелстване от ТЕЛК 

И ги подадохме. За сведение, в цялата страна освидетелстването на онкологично болните се извършва от общи ТЕЛК комисии. Но в София се намира единствената в България специализирана ТЕЛК за онкологично болни към СБАЛ по онкология. “Всички работещи в нея са висококвалифицирани лекари в областта на онкологията с по две специалности, като задължително имат призната втора специалност по онкология” - пише в сайта на болницата. 

Съзнавайки естеството и характера на онкологичните заболявания, персоналът на специализираната онкологична ТЕЛК се старае максималният законоустановен срок от 3 месеца от датата на подаване на документите в РКМЕ до явяването пред ТЕЛК да бъде сведен до един месец. 

Така е по закон, но не и на практика, или поне в нашия случай нещата не се случиха. Някъде през юни 2023 г. дойде писмото от Комисията за Боян - да се яви на ТЕЛК на 24 януари 2024 г. Но той вече е мъртъв. Почина на 25 октомври 2023 г. в страшни мъки, в частна болница. Чудя се какво ли щеше да се случи с него, ако децата му не можеха да изтеглят кредити, за да му купуват лекарства и да му подсигурят грижи. 

Как работи системата с ТЕЛК, как здрави и прави се освидетелстват, получават помощи, не плащат данъци, паркират безплатно и взимат инвалидни пенсии. Защо истински болните умират безпомощни? Защо? Има ли смисъл да споменавам думи като морал и Хипократ. Май НЕ! 

Поли БОЯНОВА

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук