Има ли и други деца в ареста. Това попитал съдебния си защитник осмокласникът Тунджай Идризов, който уби 13-годишната Диана Чонева от павелбанското село Скобелево, пише "Телеграф". 

По време на гледане на мярката му за неотклонение стана ясно, че е отишъл да рита футбол, след като забил ножа в момичето. 

Тунджай твърди, че не е правил опит да се укрие след трагедията, сам се предал на полицията малко след 19 часа на 24 октомври. 

Тунджай е осмокласник от павелбанската Професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство. Преди това е учил в скобелевското основно училище "Генерал Скобелев", където е бил обгрижван от ресурсни учители поради изключително ниския си коефициент на интелигентност, едва 60 IQ, разказаха педагозите. 

Въпреки проблемите той не бягал от часовете, контактувал сравнително нормално с връсниците си, не е проявявал агресия и почти нищо не го отличавало от останалите деца освен пристрастеността му към цигарите. 

Точно тази пристрастеност е сред формалните поводи да извърши убийството, коментират местните жители.
 
Тийнейджърът влязъл в двора, където 13-годишната му съседка Диана учела урока си по български, под предтекст, че търси запалка. По думите му пред съда питането било посрещнато с псувня от непълнолетното момиче. Това го ядосало и затова забил нож в гърдите й. 

Тунджай твърди, че е взел оръжието от маса в къщата на жертвата, но тепърва следствието ще изяснява дали истината не е по-различна от защитната му версия.

При аутопсията съдебният лекар е установил три рани по тялото на жертвата: едната, фаталната, е в областта на гърдите, а другите са нанесени в гръб при опита на Диана да избяга. Трагичният инцидент е станал около 16.00 часа, секунди след това момчето е напуснало местопрестъплението, като захвърлило ножа. 

С ръце в джобовете минало покрай вървяща по улицата в този момент родственица на жертвата и без да издава признаци на безпокойство, се прибрал в дома на родителите си. 

Майката на убитото момиченце - Чонка, е категорична, че дъщеричката й никога не е пушила, затова нямала и запалка. Тя смята, че Тунджай си измисля за псувните. Диана била много сговорчива и приветлива, уточнява и братовчедката Севгил. 

Версията за доброволното предаване на полицията опровергава кметът на Скобелево Ахмед Сули, който е сред поеманите лица при първоначалния оглед на местопрестъплнието.

По думите му момчето било хванато от полицаите, докато се крие в храсталаците край училищната сграда. В къщата на родителите му пък намерили панталона и ризата, с които е бил облечен по време на престъплението, 

"Нямам никакво обяснение защо го е сторил. Той е познавал Диана от съвсем мъничка, живеят на петдесетина метра един от друг, до края на миналата учебна година са ходили заедно на училище.

Разликата във възрастта им е само няколко месеца. Никога преди не са се карали. Пастрокът на Диана - Райчо Захариев, е много отговорен човек, грижил се е за нея като за свое дете.

Тунджай е малко по-особен, затова се е наложило да му помагат ресурсни учители, но в крайна сметка е завършил 7-и клас и са го записали в професионалната гимназия. Има една сестричка, която е по-малка и също учи.

Родителите им са безработни, таткото честичко посяга към чашката, но не съм чул да ги бие, не е скандалджия, макар да живеят в нещо, подобно на барака
", разказва селският първенец, който не крие че е близък на почернените Райчо  и Чонка Захариеви.